Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την 35ωρη εργασία

Στο ΕΚΑ παρουσιάστηκε χτες το νέο βιβλίο του βουλευτή Μήστου Κωστόπουλου "ΜΠΟΡΟΥΜΕ... 35ωρο - 30ωρο Αναγκαιότητες - Σκοπιμότητες - Αυταπάτες - Συγχύσεις",που κυκλοφόρησε από το "Προσκήνιο".Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ανάμεσα στους άλλους ο Α Αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός,ο υφυπουργός Εργασίας Φ. Ιωαννίδης,οι βουλευτές Γ. Κατσιμπάρδης, Λ. Κανελλόπουλος, Β. Αποστόλου, Γ. Δραγασάκης,ο διευθυντής της "Αυγής" Δ. Χατζησωκράτης,οι Λ. Αυδής, Ε. Μαχαίρας, Κ. Κάππος, Ν. Καραντηνός, Γ. Τσαπόγας, Μ. Βαρδάνης, Τ. Βανδής,ο Δ. Κουμπούρης,γραμματέας της ΕΣΑΚ, ο Β. Τιρτιράκης μέλος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Γιώγος (δήμαρχος Πετρούπολης) κ. ά.

Προλογικά ο εκδότης Αγγελος Σιδεράτος χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό" το βιβλίο και τόνισε: "Είναι βιβλίο - προσφορά και βοήθημα για την εργατική τάξη. Αξίζει όχι μόνο να διαβαστεί, αλλά να προκαλέσει το διάλογο, τον προβληματισμό, το λόγο και αντίλογο", γιατί αφορά σ' ένα σπουδαιότατο και παγκόσμιο πρόβλημα της εποχής μας. Ο Μήτσος Κωστόπουλος σημειώνει με έμφαση στο βιβλίο του ότι "ως προς το χρόνο εργασίας γυρίζουμε πίσω, στην πριν τη ματωμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο κατάσταση. Ετσι μια προοδευτική απάντηση που θα συμβαδίζει με τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και του εργατικού κινήματος και με τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, δεν μπορεί να είναι άλλη από την πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας στο 35ωρο και στο 30ωρο ακόμη".

Σφαιρικότατη παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,υπογραμμίζοντας ότι σήμερα το κεφάλαιο επιχειρεί να ανατρέψει και το 8ωρο, επιβάλλοντας τις νέες εργασιακές σχέσεις της "Λευκής Βίβλου" του 1993. Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "το αίτημα της πραγματικής μείωσης του χρόνου εργασίας βρίσκεται σε αρμονία με την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας σαν αποτέλεσμα της τεράστιας προόδου της επιστήμης και τεχνολογίας" και στάθηκε στις βασικότερες πλευρές του ζητήματος, που αναπτύσσονται και στο βιβλίο:

  • Ιδεολογικές και πολιτικές.Το βιβλίο επισημαίνει ότι: Η μείωση του χρόνου εργασίας συνδέεται με την άσκηση και των άλλων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Για την ανεργία δε φταίει η τεχνολογική πρόοδος, αλλά ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος χρήσης της. Η πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας πρέπει να γίνει με αύξηση των αποδοχών. Διαφορετικά δε θα βελτιώνει τη θέση του εργαζόμενου. Τα περί "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων επιδιώκουν, απλώς, την υποταγή της εργατικής τάξης στο κεφάλαιο.
  • Στη φύση και το περιεχόμενο της πάλης για τη μείωση του χρόνου εργασίας: "Ο Μ. Κωστόπουλος υπογραμμίζει ότι είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, του εργατικού και κυρίως του λαϊκού κινήματος".
  • Στον τρόπο εφαρμογής του 35ωρου - 30ωρου: "Το 4ο και 5ο κεφάλαιο αναλύουν με στοιχεία (από τη Γαλλία, την Ιταλία, τις θέσεις της ΓΣΕΕ και των κομμάτων, της "Λευκής Βίβλου", του πολυεθνικού κεφαλαίου κ. ά.) ότι δεν είναι δευτερεύον ζήτημα ο τρόπος εφαρμογής του 35ωρου, το οποίο δεν πρέπει να οδηγήσει στην αναίρεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και του συγκεκριμένου αιτήματος".
  • Στην ενότητα δράσης του εργατικού κινήματος: Ενότητα ενάντια σ' όλα τα δεινά που φέρνει η ανεργία, ενότητα που θα απαντά στο ερώτημα "Ποιοι και με ποιους", στο μεγάλο ΝΑΙ και στο μεγάλο ΟΧΙ, και "πάνω στην οποία θα χτιστεί το παλλαϊκό, πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο".

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Μήτσος Κωστόπουλος είπε με χιούμορ "με τους περισσότερους εδώ διαφωνούμε για τα αίτια που παράγουν την ανεργία. Τα αποτελέσματά της, όμως, τα βλέπουν όλοι, παγκοσμίως, με το 1 και πλέον δισεκατομμύριο ανέργους και υποαπασχολούμενους, που θα αυξηθούν...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ