Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ζορμπάς" αλληλεγγύης

Στο ασφυκτικά γεμάτο συναυλιακό κέντρο "Καλάρατς", στο Βελιγράδι, δόθηκε (19/6) η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον "Ζορμπά", έργο - σύμβολο ζωής κι ελευθερίας. Ηταν "δώρο" του συνθέτη στο δοκιμαζόμενο από τη ΝΑΤΟική εισβολή λαό της Σερβίας, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους επίσημους.

Καταδικάζοντας τη "βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ" και μεταφέροντας την "αλληλεγγύη του ελληνικού λαού" ο συνθέτης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βελιγραδίου, τόνισε ότι "σε αυτή τη μάχη νίκησε ο γιουγκοσλαβικός λαός γιατί έχει βαθιές ρίζες", γιατί στάθηκε "σε νέες Θερμοπύλες", δείχνοντας ότι "ένας μικρός λαός μπορεί να λέει ΟΧΙ στις μεγάλες δυνάμεις".

Υπογραμμίζοντας ότι "ζούμε μια νέα μορφή ολοκληρωτισμού, με επίκεντρο τις ΗΠΑ, που κατέστρεψε το διεθνές δίκαιο, τον ΟΗΕ και αμφισβητεί τα εθνικά σύνορα", είπε ότι "επιστρέφουμε στο νόμο της ζούγκλας". Αναφερόμενος στην κατάθεση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, κατά του ΝΑΤΟ, έδωσε "ραντεβού" στους δημοσιογράφους "μετά από 10 χρόνια, όταν ο Κλίντον και ο Μπλερ θα είναι φυλακή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ