Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρόφιμα - φαρμάκι

"Παράδεισος" για τους νοθευτές και τους κερδοσκόπους έχει γίνει η "ενιαία" και "ελεύθερη" αγορά, που έχει επιβληθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1993. Εδώ και έξι χρόνια, δηλαδή, η αγορά λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα ως προς την ποιότητα των προϊόντων και την τιμή τους και οι πολυεθνικές ή μικρότερης επιφάνειας εταιρίες "αλωνίζουν" και "θερίζουν" την υγεία και τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Φυσικά αυτός ο εκτραχηλισμός της αγοράς δεν ήρθε αναπάντεχα, ως κεραυνός εν αιθρία. Οταν το 1993 επρόκειτο να καταργηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι των προϊόντων, ενώ ήδη είχε προηγηθεί η απελευθέρωση των τιμών, φάνηκε καθαρά ότι βαδίζαμε προς μια ασυδοσία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων. Φάνηκε καθαρά ότι άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου και ότι τα λεγόμενα από τους τότε κυβερνώντες "περί υγιούς ανταγωνισμού" και "πτώσης των τιμών" ήταν άκρως παραπλανητικά. Και, νάτος, τώρα ο συρφετός των νοθευτών και των αισχροκερδών να "βαράει στο ψαχνό". Διοξίνες, ορμόνες και παντός είδους επικίνδυνες χημικές ουσίες συνοδεύουν τα κρέατα, τα αλλαντικά, τα "ορεκτικά", τα γλυκίσματα, τα τυροκομικά κλπ. Ο,τι τρώμε πλέον κυριολεκτικά "μας τρώει" και από καταναλωτές γίναμε "αναλώσιμα" των υποκειμένων που λυμαίνονται την αγορά τροφίμων, χωρίς να ελέγχονται από κανένα. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι οι χημικές προσθήκες στα τρόφιμα είναι χιλιάδες και ότι πολλές από αυτές τις ουσίες που φτάνουν στο πιάτο μας κάθε μέρα είναι καρκινογόνες ή επιφέρουν άλλες σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Κι όμως το αυτί κανενός αρμόδιου δεν ιδρώνει, διότι όλοι αυτοί οι κύριοι είναι δέσμιοι ή έστω πολιτικοί εκφραστές των εγκληματιών της αγοράς. Ετσι, ο κόσμος μένει απροστάτευτος να καταναλώνει διαρκώς "σαβούρα", εν ονόματι του συστήματος της "ενιαίας" και "ελεύθερης" αγοράς, που έχει ως σήμα της όχι τον Ερμή, το θεό του εμπορίου, αλλά την.. πάνδημη Αφροδίτη!

Παράλληλα όμως με τη νοθεία που έχει πάρει εγκληματικές διαστάσεις οργιάζει και το δεύτερο "αγαθό" της νέας αγοράς, η αισχροκέρδεια. Βιομήχανοι, μεταποιητές και μεσάζοντες έχουν βρει κυριολεκτικά σ' αυτό το σύστημα την "κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά". Ετσι οποιοδήποτε προϊόν εκπορεύεται από αυτούς "καπελώνεται" αναλόγως και φτάνει στον καταναλωτή σε τιμές δύο και τρεις φορές πάνω από το κόστος. Είκοσι πέντε δραχμές αγόραζαν, λόγου χάρη, τα χυμοποιεία τα πορτοκάλια το χειμώνα και κοιτάξτε τώρα πόσο πουλάνε τους χυμούς. Εκατό δραχμές το κιλό αγοράζουν οι γαλακτοβιομηχανίες το γάλα από τους βουτρόφους και φτάνει στους καταναλωτές προς 350 δραχμές το κιλό. Και τα ίδια συμβαίνουν στο λάδι, τα οπωροκηπευτικά κλπ. Με τα υπερκέρδη, λοιπόν, που αποκομίζουν βιομηχανίες και χοντρέμποροι, τα ράφια των καταστημάτων είναι για πολλούς απλησίαστα. Κι αν τυχόν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, μην ξεχνάτε πως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οικογενειάρχες με ένα μόνο μικρό μισθό και ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συνταξιούχοι με συντάξεις 100-150.000 δραχμές, για να μην αναφερθώ, βέβαια, στους άνεργους και σε άλλους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. "Φαρμάκι" λοιπόν, τα τρόφιμα, άλλοτε λόγω της τιμής τους και άλλοτε στην κυριολεξία λόγω των επικίνδυνων ουσιών που περιέχουν. Η ενιαία και ελεύθερη αγορά, με άλλα λόγια, σε όλο το μεγαλείο της. Τα υπερκέρδη των μεγαλοεταιριών υπεράνω όλων και από κει και πέρα "όποιος ζήσει κι όποιος πεθάνει". Αλλωστε και ολόκληρο το σύστημα - ζούγκλα που βιώνουμε, σ' αυτή τη "φιλοσοφία" δε βασίζεται;

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεπτέμβρης με νέες υπέρογκες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης (2022-08-26 00:00:00.0)
Με δανεικά ζει το 65% των νοικοκυριών (2003-03-14 00:00:00.0)
Πληθωρισμός υποκρισίας και φαρισαϊσμού (2002-03-27 00:00:00.0)
Ζητούν και τα ρέστα για τις ανατιμήσεις (2002-02-16 00:00:00.0)
Εξαρση της κερδοσκοπίας ελέω «ανταγωνισμού» (2001-06-12 00:00:00.0)
Ελεύθερη αγορά και "φούσκωμα" των τιμών μέχρι 20% (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ