Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πιο καλός ο... πωλητής

Εμμονή και συνέπεια στην εφαρμοζόμενη πολιτική υποσχέθηκε ο Κ. Σημίτης κατά την ορκωμοσία των νέων υφυπουργών

Με φορτωμένα στα μπαγκάζια της τις ξεπουλημένες δημόσιες ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από αυτές στρατηγικής σημασίας, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, ως Κοινοτική επίτροπος πλέον, η μέχρι προχτές υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου. Στη χτεσινή τελετή παράδοσης του υφυπουργικού θώκου στον Γ. Ζαφειρόπουλο, οι κυβερνώντες δεν έχασαν την ευκαιρία να εκθειάσουν το "μεγάλο" έργο της πρώην υφυπουργού, αλλά και της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, στον τομέα του ξεπουλήματος 68 επιχειρήσεων. Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, αφού ολοκλήρωσε πλέον το έργο της στο υπουργείο Ανάπτυξης, "μεταβαίνει" τώρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να ξεπουλήσει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Σαφώς, όλο αυτό το "επίτευγμα" δεν μπορεί να το καρπωθεί αποκλειστικά η Αννα Διαμαντοπούλου, αφού τα καθήκοντά της τα ανέλαβε το 1996, ενώ η Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων "έδρεπε δάφνες" από το 1993. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το γενικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Δ. Παρασκευά, από το 1993 μέχρι σήμερα αποκρατικοποιήθηκαν 68 επιχειρήσεις, οι 58 από τις οποίες εποπτεύονταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιπες 10 από το υπουργείο Οικονομικών. Ως τίμημα για το ξεπούλημα αυτό εμφάνισαν το εξωφρενικό και καθ' όλα ψεύτικο ποσό των 1,4 τρισεκατομμυρίων δραχμών! Μεγάλη, ωστόσο, υπερηφάνεια διακατέχει την κυβέρνηση, για το ότι με αυτές τις αποκρατικοποιήσεις διασφαλίστηκαν, λέει, περισσότερες από 7.500 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια ακόμα κυβερνητική κοροϊδία, αφού στον αντίποδα της δήθεν διασφάλισης 7.500 θέσεων εργασίας, μόνο στην "Πειραϊκή - Πατραϊκή" έχασαν τη δουλιά τους 7.500 εργαζόμενοι, 3.000 από τα μεταλλεία πρώην "Σκαλιστήρη", 1.100 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, 1.200 από τη ΣΟΦΤΕΞ, 900 από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 750 από τη "Βιομηχανία Ετοίμων Ενδυμάτων Βόλου", 500 από τα πρώην μεταλλεία "Παπαστρατή".

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν είναι αρκετά μεγάλος και οι παραπάνω αριθμοί των απολυμένων εργαζομένων, από εφτά μόνο ξεπουλημένες επιχειρήσεις, αναφέρονται ενδεικτικά, για να διαπιστωθεί ποιο είναι το αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων - για τις οποίες καμαρώνει η κυβέρνηση - στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ εντός του καλοκαιριού θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για τη διάλυση του ΟΑΕ, με αποτέλεσμα να μένει εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον της τελευταίας που έχει μείνει στον Οργανισμό επιχείρησης, της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με την Αννα Διαμαντοπούλου η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, είναι εξαιρετικά ιδιόμορφη και γι' αυτό, το τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη επιχείρηση θα φανεί στο μέλλον.

Η ορκωμοσία

Πριν από την εγκατάσταση του νέου υφυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης είχε προηγηθεί η ορκωμοσία του από κοινού με τη νέα υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ρ. Ζήση, η οποία τοποθετήθηκε στη θέση του Αλ. Μπαλτά.

Μετά την ορκωμοσία τους, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να επαναλάβει την εμμονή του στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. "Η κυβέρνηση προχωρεί συγκροτημένα στην πραγματοποίηση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών στόχων της, προχωρεί στα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής του πολίτη", δήλωσε ο Κ. Σημίτης και κατέληξε: "Εχουμε σχέδιο, έχουμε την πολιτική βούληση και θα ακολουθήσουμε την πορεία αυτή με συνέπεια έως τις εθνικές εκλογές το 2000"...

Ενδεικτικές πάντως της κατάστασης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά το... "μη ανασχηματισμό", είναι δηλώσεις όπως η χτεσινή του Γ. Καψή, ο οποίος υποστήριξε ότι απαιτούνται "δραματικές κινήσεις" εκ μέρους του πρωθυπουργού για την αντιστροφή του κλίματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ