Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Οδοστρωτήρας" δικαιωμάτων η ΟΝΕ

Στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα οδηγήσει η ΟΝΕ και στον τραπεζικό κλάδο

Η μείωση της απασχόλησης στον τραπεζικό τομέα και η αρνητική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις,λόγω της αναμενόμενης μετάβασης στη ζώνη του ΕΥΡΩ και της ένταξής μας στην ΟΝΕ, είναι τα προβλήματα που αναδεικνύονται από μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΝΕ της ΟΤΟΕ, στα πλαίσια της... συνεισφοράς της Ομοσπονδίας στην προετοιμασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας για τις αλλαγές που θα προκύψουν.

Η μελέτη παρουσιάστηκε χτες, μαζί με δυο ακόμη μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του ΕΥΡΩ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη λειτουργία των τραπεζών. Η πραγματοποίησή τους έγινε στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος ADAPT - EYROTRAIN, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από την ΟΤΟΕ και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, διάφορες τράπεζες και εταιρίες, ο ΕΟΜΜΕΧ κ.ά. Σκοπός του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των τραπεζοϋπαλλήλων για να υποστηριχτεί η πελατεία των τραπεζών και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τις οποίες απαιτούν η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ.

Σύμφωνα με μελέτη για την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και την ΟΝΕ, την επόμενη πενταετία προβλέπεται μείωση της απασχόλησης των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 2%,ενώ μακροπρόθεσμα αναμένεται μεγαλύτερη μείωση.Επίσης, οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, θέτουν τα ζητήματα της επιμήκυνσης της λειτουργίας των τραπεζών, της σύνδεσης της αμοιβής με την "εργασιακή επίδοση", της "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας, της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Επίσης, στο προσκήνιο βγαίνει η σύνδεση της αμοιβής με την... αποτελεσματικότητα της επιχείρησης (!), η αποσύνδεση της καριέρας από το χρόνο προϋπηρεσίας, η μη μονιμότητα της απασχόλησης, η αποσύνδεση της δραστηριότητας από τον κύριο χώρο της εργασίας!

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, χαρακτήρισε "πρωτοποριακή" τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο πιο πάνω πρόγραμμα. Παρ' όλο που οι αρνητικές επιπτώσεις από την ΟΝΕ είναι φανερές, η ΟΤΟΕ συνεχίζει το δρόμο της συναίνεσης, χωρίζοντας τις συνέπειες σε "θετικές" και "αρνητικές" και αναζητώντας λύσεις μέσα από την πρακτική του "κοινωνικού διαλόγου"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ