Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόστιμα εξόντωσης στους αγελαδοτρόφους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Οι αγελαδοτρόφοι τις χώρας καλούνται να πληρώσουν βαρύ ευρωπρόστιμο 2,5 δισ. δραχμών (μόνο για τη Μαγνησία είναι 48 εκατ. δραχμές), επειδή οι αγελάδες τους έβγαλαν τον προηγούμενο χρόνο 22.000 τόνους περισσότερο γάλα από την εξευτελιστική ποσόστωση που επέβαλε η ΕΕ. Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας έχουν έρθει σε απόγνωση, καθώς εκτός από το υψηλό κόστος συντήρησης των μονάδων τους, τις υποχρεώσεις τους στην ΑΤΕ και τη χαμηλή τιμή του γάλακτος, τώρα τους προστέθηκε και αυτό το πρόστιμο. Να σημειώσουμε ότι το 50% του προστίμου θα προεισπραχτεί από την κυβέρνηση.

"Η μεθοδευμένη εξόντωση των αγροτικών νοικοκυριών που αποφάσισε η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται και από την ασύγκριτα άνιση κατανομή των ποσοστώσεων στο γάλα μεταξύ των χωρών της ΕΕ", επισημαίνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς έχει επέλθει η εξόντωση των κτηνοτρόφων από την επιβολή της ποσόστωσης σε σχέση μάλιστα και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ: "Η Ελλάδα με 10 εκατομμύρια κατοίκους τής επιβάλλουν να παράγει μόνο 629.000 τόνους κατ' έτος, όταν οι ανάγκες σε επάρκεια φρέσκου γάλακτος ξεπερνούν το 1.100.000 τόνους και το 50% του πληθυσμού καταναλώνει αναγκαστικά εισαγόμενο γάλα. Αντίθετα η Δανία με μισό πληθυσμό από την Ελλάδα παράγει 7 φορές επιπλέον από τη χώρα μας, αφού έχει οριστεί η ποσόστωσή της σε 4.454.000 τόνους. Η δε Ολλανδία με 15 εκατομμύρια κατοίκους έχει ποσόστωση παραγωγής 17πλάσια από την ποσόστωση στη χώρα μας".

Στην Ερώτηση τονίζεται ακόμα ότι με δεδομένη αυτή την κατάσταση είναι άξιο απορίας γιατί ο υπουργός Γεωργίας πανηγύριζε για το ότι πήραμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστά, 11% (η οποία πρακτικά είναι μόλις 70 χιλιάδες τόνοι σε 3 χρόνια) έναντι των άλλων χωρών που πήραν αύξηση ποσόστωσης μέχρι και 600.000 τόνους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας και τι για την αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε νωπό γάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ