Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΚΡΑΤΩΝ "G8"
Παγκόσμια κυβέρνηση των ιμπεριαλιστών

Τα χαρακτηριστικά μιας παγκόσμιας κυβέρνησης των ιμπεριαλιστών παίρνει η ομάδα των επτά αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, που, μαζί με τη Ρωσία, αποτελούν την ομάδα κρατών γνωστή ως "G8". Πρόκειται για ένα κέντρο που θα ρυθμίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τις καπιταλιστικές λειτουργίες, με το ΝΑΤΟ σε ρόλο εργαλείου για επεμβάσεις ανά τον κόσμο,σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτά τονίζει ο Ορ. Κολοζώφ στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, με αφορμή την παρέμβαση του "G8" για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα:

- Στο Κοσσυφοπέδιο εκδηλώθηκε μια προσπάθεια εφαρμογής του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, βλέπετε τώρα, με αφορμή τη φορά αυτή το Κυπριακό, μια προσπάθεια επιβεβαίωσης του νέου ρόλου της ομάδας των κρατών "G8" σε αντικατάσταση του ΟΗΕ;

- Εχουμε μπει σε μια νέα εποχή για τις διεθνείς σχέσεις. Το ΝΑΤΟ, με τη διακήρυξη της Ουάσιγκτον, θεωρεί ότι μπορεί να επεμβαίνει έξω από τα σύνορά του, οπουδήποτε και για οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του. Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με τη λειτουργία της ομάδας "G7", μια διαδικασία, που στην αρχή ασχολούνταν με ζητήματα που έχουν σχέση με οικονομικά θέματα, αλλά στην πορεία, όλο και περισσότερο, εντάσσουν στο πλαίσιο της συζήτησής τους όλα σχεδόν τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα. Ξεκίνησαν από τα οικονομικά, που έχουν βέβαια πολλές σφαίρες εφαρμογής, και προχώρησαν στη συνέχεια στα ζητήματα κρίσης, όπως τα Βαλκάνια και τώρα το Κυπριακό.

Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό το άτυπο όργανο που λέγεται "G8", τελικά θα θεσμοθετηθεί, χωρίς να υπάγεται σε κανέναν έλεγχο, και θα λειτουργεί σαν μια παγκόσμια κυβέρνηση,η οποία, όμως, ακριβώς επειδή παίζει ένα ρόλο εκτελεστικού οργάνου που ταυτόχρονα αποφασίζει, θα χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ σαν όργανο επέμβασης, σαν εργαλείο για την υλοποίηση των αποφάσεών της.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι όλα τα θεσμικά όργανα που σήμερα υπάρχουν, όπως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Διεθνής Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και άλλα τέτοια όργανα, που ρυθμίζουν τις καπιταλιστικές λειτουργίες σε παγκόσμια κλίμακα, τελικά θα έχουν ένα κέντρο, ένα εκτελεστικό όργανο το οποίο ακριβώς θα είναι η ομάδα "G8". Δηλαδή, θ' αρχίσει να παίρνει χαρακτηριστικά κυβέρνησης, ενός κέντρου που θα ρυθμίζει τα παγκόσμια πράγματα και θα επεμβαίνει εκεί όπου θεωρεί ότι υπάρχει κρίση, ανάλογα με το πώς συμφέρει γενικότερα τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι συμμετέχουν σ' αυτό το όργανο. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός εργαλείου για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τις παγκόσμιες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

- Δηλαδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο συντονιστικό όργανο, μια παγκόσμια εκτελεστική αρχή των ιμπεριαλιστών;

- Προς το παρόν εμφανίζεται σαν ένα κέντρο που συντονίζει, παίρνει αποφάσεις οι οποίες έχουν παγκόσμια ισχύ. Ομως, στην τελευταία σύνοδο χάρισαν το ένα τρίτο των χρεών ορισμένων χωρών... Αυτή ήταν μια διαδικασία που από καιρό απασχολούσε τον ΟΗΕ, εκεί ήταν ο χώρος του. Υπήρχαν από χρόνια τέτοιου είδους προτάσεις για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο, όπου οι χώρες δουλεύουν για να πληρώνουν τα χρέη τους και δεν τους φθάνουν. Βλέπουμε τώρα ότι αυτό έρχεται σαν απόφαση του "G8", που δεν είναι απλώς πρόταση αλλά απόφαση για υλοποίηση, δηλαδή όλες οι χώρες που έχουν πρόβλημα με τις χώρες που είναι υπερχρεωμένες, χαρίζουν αυτά τα χρέη. Επομένως υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πράξη μια λειτουργία του "G8" σαν να είναι μια κυβέρνηση που αποφασίζει και η απόφασή της γίνεται αμέσως εκτελεστή. Ποιος τώρα θα τους ελέγξει; Θα ελέγξουν αυτοί οι οργανισμοί που ήδη υπάρχουν: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Διεθνής Τράπεζα! Να λοιπόν που όλα αυτά τα όργανα, τα οποία προηγούμενα λειτουργούσαν, πάντα, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, αλλά το καθένα ξεχωριστά, τώρα έρχονται και καταλήγουν σε ένα κέντρο από το οποίο παίρνουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

- Ουσιαστικά, έχουμε μια λειτουργία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έξω από τους υπάρχοντες διεθνείς θεσμούς, γιατί αυτοί, δεν τους καλύπτουν;

- Οχι δεν τους καλύπτουν. Γιατί στους οργανισμούς που λειτουργούν, έστω και κάτω από τη δική τους κυριαρχία, πρέπει να τηρηθούν ορισμένες διαδικασίες και κάθε φορά θα έχουν πρόβλημα, σαν αυτό που είχαν στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή να χάνουν την αξιοπιστία τους, γιατί δεν εφαρμόζουν τους κανόνες λειτουργίας των διεθνών οργανισμών και λειτουργούν αυθαίρετα. Η ομάδα λοιπόν του "G8" είναι ένα όργανο που λειτουργεί χωρίς κανέναν έλεγχο, έστω και τυπικό, από τις διάφορες χώρες προς τις οποίες απευθύνεται και τις οποίες καλεί ν' ακολουθούν.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ