Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονίζονται αντεργατικά

Ανοίγει και το "μέτωπο" των εποχιακών επιδομάτων

Στο όνομα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ένας νέος ετοιμάζεται να κηρυχτεί από τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αθήνας, που απ' ό,τι φαίνεται βάλθηκαν να ξεμπερδεύουν με τους πλήρως απασχολούμενους εργαζόμενους. Σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου, η επίθεση αποκτά τώρα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως του συντονισμού και του σχεδιασμού.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσουν την απόφαση του "Λήδρα Μάριοτ" να μειώσει αυθαίρετα το χρόνο εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών, καθώς και μια σειρά από μέτρα που επιχειρούν να εφαρμόσουν ή φημολογείται ότι θα εφαρμόσουν άλλα μεγάλα ξενοδοχεία π. χ. "Κάραβελ" και "Μεγάλη Βρετάνια".

Οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών ότι οι μεγαλοξενοδόχοι "κηρύττουν πόλεμο" βασίζεται, εκτός των άλλων, και στο γεγονός ότι τα επιχειρήματά τους περί κρίσης και μείωσης εσόδων καταρρίπτονται από τα επίσημα στοιχεία για τα κέρδη που αποκόμισαν στο πρώτο εξάμηνο του '99.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς πριν μία βδομάδα περίπου σε σύσκεψη της κλαδικής Ομοσπονδίας και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Αθήνας. Εκεί, στελέχη της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού επισήμαναν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την ωμή παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, πρότειναν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, που μπορεί να κλιμακωθεί μέσα στον Ιούλη και που αφορά σε: Συσκέψεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς πανελλαδικά. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα. 24ωρη απεργία. Εκδοση ξενόγλωσσης ανακοίνωσης που θα μοιραστεί και στους τουρίστες με εξορμήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σε διόδια Εθνικών Οδών κ. α.

Το πρόγραμμα αυτό θα συζητηθεί από τα ΔΣ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η υλοποίησή του όμως εξαρτάται από το κατά πόσο η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας θα ξεφύγει από την παθητικότητα και τη στάση συναίνεσης που μέχρι σήμερα τη χαρακτηρίζει.

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι για τους εργαζόμενους του κλάδου ανοίγει ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο. Αυτό των επιδομάτων ανεργίας.Οι συνδικαλιστές εμφανίστηκαν θορυβημένοι και ανήσυχοι από τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργησή τους και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν τέτοια σχέδια.

Οπως επισημάνθηκε και στη σύσκεψη, το μοναδικό έσοδο για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου το χειμώνα είναι το επίδομα ανεργίας, ενώ αναγκάζονται κατά τη διάρκεια της σεζόν να υποκύπτουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το ταμείο ανεργίας. Φέτος, οι εποχικοί εργαζόμενοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού η - ούτως ή άλλως - μικρή τουριστική σεζόν συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Και το σίγουρο είναι ότι για τον χαμένο καιρό, που μεταφράζεται σε πολλά χαμένα ένσημα, κανένας αρμόδιος δε θα πάρει κανένα απολύτως μέτρο.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για το γεγονός ότι η σεζόν στην Ελλάδα περιορίζεται στους 4-5 μήνες του καλοκαιριού, στους εργαζόμενους που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Ετσι, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κω, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με τα επιδόματα ανεργίας από εργαζόμενους του κλάδου, απάντησε ότι είναι προτιμότερο να επιδοτείται η εργασία. Οταν οι εργαζόμενοι του ανταπάντησαν ότι είναι αδύνατον να επιδοτηθεί η εργασία τους, αφού τα ξενοδοχεία κλείνουν ως τον Οκτώβρη, με περίσσιο θράσος και προφανώς χωρίς επίγνωση του τι λέει, απάντησε ότι κλείνουν όχι επειδή δεν υπάρχουν τουρίστες, αλλά επειδή φεύγουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας!

Κείμενα: Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ