Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αν ξέραμε τι τρώμε...

Κάθε φορά, που βλέπει το φως της δημοσιότητας κάποιο σκάνδαλο για την ποιότητα των τροφίμων και αναψυκτικών που τρώμε και πίνουμε, πληθαίνει και ο αριθμός των ανθρώπων που αναρωτιούνται: Αν ξέραμε τι τρώμε και τι πίνουμε..; Αυτό το ίδιο ρητορικό ερώτημα - "αν ξέραμε τι τρώμε και τι πίνουμε" - θέτουν όλο και περισσότεροι Ελληνες και άλλοι κάτοικοι του πλανήτη Γη, καθώς οι πολυεθνικές, και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών τους, δε διστάζουν να "παίζουν όλο και πιο βρώμικα παιχνίδια" σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Το καμπανάκι για τη δημόσια υγεία δε χτυπά πρώτη φορά τώρα, που είδε το φως της δημοσιότητας και βρίσκεται σε εξέλιξη το σκάνδαλο με τις διοξίνες στα κοτόπουλα και άλλα κρέατα, τα γάλατα κλπ. ή με την "Coca Cola" - "δηλητήριο". Το καμπανάκι του κινδύνου έχει σημάνει προ πολλού. Είχε σημάνει πριν ορισμένα χρόνια, όταν διαβάζαμε στις εφημερίδες και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις καρκινογόνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν διάφορα φρουτολαχανικά (από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων), διάφορα τρόφιμα και ποτά (που περιέχουν μεγάλο αριθμό "Ε"), τον αυξημένο φώσφορο που περιέχουν τα ψάρια, καθώς επίσης και για τα "μεταλλαγμένα" τρόφιμα.

Αν αυτή τη φορά το καμπανάκι του κινδύνου σήμανε πιο δυνατά - με αφορμή τις διοξίνες που περιέχουν τα βέλγικα και όχι μόνο κοτόπουλα, το χοιρινό κρέας και οι επικίνδυνες ζωοτροφές - αυτό οφείλεται κυρίως σε 2 γεγονότα. Πρώτον, στο γεγονός ότι οι πολυεθνικές - που έχουν ενισχύσει τη θέση τους και ελέγχουν σήμερα παγκοσμίως και το κύκλωμα παραγωγής, βιομηχανοποίησης και εμπορίας των τροφίμων και ποτών - έχουν αποθρασυνθεί και στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη μάζα, αλλά και το ποσοστό κέρδους, υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των τροφίμων.Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν και πρώτες ύλες ή άλλα μέσα για την παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων και ποτών που - εν γνώσει τους - είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

Δεύτερον, στο γεγονός ότι παράλληλα με την "παγκοσμιοποίηση" των οικονομικών και την κατάργηση των "εθνικών συνόρων", ενισχύεται και ο "πόλεμος" μεταξύ των πολυεθνικών και διαφόρων κέντρων του μεγάλου κεφαλαίου, που προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους σε ορισμένες διεθνείς αγορές και να κερδίσουν αγορές σε άλλες χώρες.Ετσι, στον αγώνα τους για το ξαναμοίρασμα των αγορών, οι πολυεθνικές φτάνουν πολλές φορές στο σημείο να βγάζουν στη φόρα η μια τα άπλυτα της άλλης. Η υπόθεση της "Coca Cola" - "δηλητήριο" - που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά το σκάνδαλο με τις διοξίνες που βρέθηκαν στα βέλγικα κρέατα και την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές κρεάτων από χώρες μέλη της ΕΕ - δεν είναι ούτε τυχαία ούτε τόσο αθώα.

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες που χρησιμοποιούν στην παραγωγή κρεάτων και άλλων τροφίμων και ποτών οι πολυεθνικές εταιρίες και τα "συνεταιράκια" τους, η προβολή που πήρε η υπόθεση με την "Coca Cola" - "δηλητήριο" "μυρίζει" αντιπερισπασμό της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ που επέβαλαν εμπάργκο στις εισαγωγές κρεάτων από την ΕΕ. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν ότι εκτός από την ουσία του προβλήματος (το υπαρκτό σκάνδαλο με τις διοξίνες σε ευρωπαϊκά κρέατα και την κακής ποιότητας "Coca Cola"), η επιβολή εμπάργκο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κρεάτων και άλλων ειδών διατροφής από ευρωπαϊκές χώρες και η απόσυρση από τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ της "Coca Cola" "δηλητήριο", βεβαιώνει ότι παίρνει νέες διαστάσεις ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.Να σημειωθεί, δε, πως ο πόλεμος αυτός αποτελεί συνέχεια του πολέμου της "μπανάνας" μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο όμορφος κόσμος της "ελεύθερης αγοράς"

Αν, όμως, πληθαίνουν - και δυστυχώς πληθαίνουν - τα κρούσματα επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων και ποτών, που κυκλοφορούν στην αγορά, υπεύθυνοι γι' αυτό είναι πρώτα και κύρια όλοι εκείνοι που έχουν σημαία και θεό τους τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά.Οι πρώτοι και μεγάλοι υπεύθυνοι για τους αυξανόμενους κινδύνους στη δημόσια υγεία είναι τα διευθυντήρια των πολυεθνικών, καθώς και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση και έριξαν ή ρίχνουν νερό στο μύλο της "απελευθέρωσης των αγορών", με πρόσχημα ότι με την απελευθέρωση των αγορών θα παράγονται "φτηνότερα και καλύτερης ποιότητας τρόφιμα".

Ολοι αυτοί, που ανέχθηκαν, επιδίωξαν ή και ψήφισαν στα Εθνικά τους Κοινοβούλια και τους διεθνείς οργανισμούς νόμους, μέτρα και διατάξεις που προωθούσαν την "απελευθέρωση των αγορών", δικαιολόγησαν την κατάργηση των στοιχειωδών υγειονομικών ελέγχων στην παραγωγή τροφίμων και ποτών με το επιχείρημα ότι "εγγύηση για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός". Στο όνομα λοιπόν του "ελεύθερου ανταγωνισμού" και της "απελευθέρωσης των αγορών" κατάργησαν τους υγειονομικούς ελέγχους που ασκούσαν κρατικές υπηρεσίες στην παραγωγή ή παρασκευή ειδών διατροφής και τους ανέθεσαν στις πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής τροφίμων και ποτών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι "έβαζαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο κυνήγι του κέρδους και τους υπερκέρδους, το μεγάλο κεφάλαιο είναι έτοιμο να κάνει τα πιο απάνθρωπα εγκλήματα!

Ιδού και τα τεκμήρια

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός όλων εκείνων που δε δίστασαν να θυσιάσουν στο βωμό του κέρδους και του υπερκέρδους ακόμη και τη δημόσια υγεία, με την παραγωγή τροφίμων και ποτών που περιέχουν καρκινογόνες και άλλες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες, δεν έχει όρια. Ενώ αξιοποίησαν την πολιτική και οικονομική ισχύ τους για να επιβάλουν (τόσο στους διεθνείς οργανισμούς όσο και σε κάθε χώρα χωριστά) τη θεσμοθέτηση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιριών, έρχονται τώρα σαν "μωρές παρθένες" και διαπιστώνουν την ανάγκη σύστασης οργάνων που θα φροντίζουν για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόταση για τη σύσταση ενός "παγκόσμιου επιστημονικού συμβουλίου για την ασφάλεια των τροφίμων", που έκανε στις 17 Ιούνη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ,κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Γαλλία. Οπως μας πληροφόρησαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Σιράκ, που συναντήθηκε με τον Κλίντον στο Παρίσι, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποφασιστεί η σύσταση του συμβουλίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου, την προσεχή Κυριακή στην Κολωνία.Το ευτράπελο της ιστορίας είναι πως την ίδια μέρα, που ο Πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον πλανητάρχη Μπ. Κλίντον τη σύσταση ενός ανώτατου διεθνούς οργάνου που θα μεριμνά για την "ασφάλεια" των τροφίμων, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών - μελών της ΕΕ (και στην Ελλάδα) συνέχιζαν να αφήνουν την υπόθεση "προστασία της δημόσιας υγείας από επικίνδυνα τρόφιμα και ποτά" στις πολυεθνικές που ευθύνονται και για τις διοξίνες στα κρέατα και την "Coca Cola" - "δηλητήριο" και άλλα επικίνδυνα τρόφιμα και ποτά.

Οι ηγέτες αυτών των κυβερνήσεων - και της Ελλάδας - που ηγούνται "σοσιαλιστικών" ή "προοδευτικών" ή συντηρητικών κομμάτων, υπηρετώντας πιστά τις "αρχές" της "ελεύθερης αγοράς", αρνήθηκαν να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του κράτους, που είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία, επειδή δεν ήθελαν να θίξουν το καθεστώς της "ελεύθερης αγοράς" που αποτελεί "ιερό και όσιο" για τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαλλική κυβέρνηση, αντί να αναθέσει σε κάποιον κρατικό φορέα (π. χ. του υπουργείου Υγείας) τον έλεγχο για την ποιότητα των αναψυκτικών της "Coca Cola", που κυκλοφορούν στα ράφια των γαλλικών σούπερ μάρκετ και απειλούν τη δημόσια υγεία των Γάλλων, επιφύλαξε στον εαυτό της ρόλο θεατή, δηλώνοντας πως θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνει η ίδια η "Coca Cola", που έχει εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στη Δουνκέρκη. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της "Coca Cola", προδικάζοντας το αποτέλεσμα των ελέγχων στα αναψυκτικά που παράγονται στη Δουνκέρκη, υποστήριξαν με ανακοίνωσή τους πως "οι τελικές εξετάσεις θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες είτε στη συσκευασία είτε στο προϊόν"! Οσο για την ελληνική κυβέρνηση - που καθησύχαζε τους καταναλωτές ότι η κατάσταση ελέγχεται και τους καλούσε να τρώνε άφοβα ελληνικά προϊόντα - φάνηκε για μια ακόμα φορά κατώτερη των περιστάσεων, καθώς δε θέλησε ή δεν τόλμησε να στείλει σε εργαστήρια του εξωτερικού κάποια "ύποπτα τρόφιμα" για να ελεγχθούν αν περιέχουν διοξίνες...

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πικρή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όσο οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου υπηρετούν και αρνούνται να θίξουν τα "ιερά και όσια" της "απελευθερωμένης αγοράς", τόσο οι πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής τροφίμων και ποτών (ευρωπαϊκές, αμερικανικές και άλλες) θα αποθρασύνονται και θα επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, χρησιμοποιώντας συνειδητά και καρκινογόνες, ή άλλες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, ουσίες.Οσο δηλαδή θα παραμένει το καθεστώς της "απελευθερωμένης αγοράς", που επιδίωξαν και επέβαλαν οι ίδιες οι πολυεθνικές - γνωρίζοντας πως η κατάργηση των κρατικών ελέγχων στη διαμόρφωση των τιμών, στην ποιότητα και την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής των παραγόμενων τροφίμων και άλλων ειδών αποτελεί συστατικό στοιχείο της μεγιστοποίησης των κερδών τους - θα τρώμε όλο και πιο επικίνδυνα είδη διατροφής και θα πίνουμε περισσότερο επικίνδυνα ποτά και αναψυκτικά.

Γιατί, δυστυχώς, δεν ισχύει αυτό που συχνά λέγεται και γράφεται, ότι δηλαδή "αν ξέραμε τι τρώμε, δε θα το τρώγαμε και θα πεθαίναμε από ασιτία". Μπορεί να μη θέλουμε να τρώμε φρουτολαχανικά "ποτισμένα" με φυτοφάρμακα και άλλες καρκινογόνες ουσίες, όπως επίσης δε θέλουμε να φάμε κρέατα με διοξίνες, γάλατα και άλλα είδη διατροφής με πλήθος "Ε" (δηλαδή επικίνδυνες ουσίες) και ό,τι άλλο βλάπτει την υγεία μας. Η αλήθεια, όμως, είναι πως και φάγαμε και συνεχίζουμε να τρώμε και κρέατα και φρουτολαχανικά και γαλακτοκομικά και αλλαντικά και ψάρια, που είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, είτε εν γνώσει μας είτε εν αγνοία μας. Μπορεί να μη θέλαμε και να μη θέλουμε να φάμε τρόφιμα με καρκινογόνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες, αλλά τελικά τα τρώμε, γιατί ξέρουμε πως διαφορετικά θα πεθαίναμε της πείνας.Αυτό βέβαια δε σημαίνει, σε καμιά περίπτωση, ότι πρέπει να μείνουμε με τα χέρια "σταυρωμένα" και να δεχτούμε μοιρολατρικά την απειλή της δημόσιας υγείας. Αντίθετα επιτάσσει την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων να αγωνιστούν για τον περιορισμό και την κατάργηση της ασυδοσίας των πολυεθνικών, με τελικό στόχο την ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι οι μηχανισμοί του κράτους για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν τα υπονομευτικά σχέδια της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της (2018-05-15 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις επιθέσεις της «Coca Cola» κατά εργατών στην Κολομβία (2017-05-11 00:00:00.0)
Σύσκεψη συντονισμού για την «COCA - COLA» (2013-10-16 00:00:00.0)
Συγκέντρωση χτες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης (2013-10-12 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τον αγωνιστικό συντονισμό (2012-03-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ