Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Επείγονται να αναπτυχθούν οι ΝΑΤΟικοί...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μια φορά χθες, ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ,ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, επέμεινε στην ανάγκη της αποστολής το ταχύτερο δυνατό στο Κόσσοβο, πολιτικών αστυνομικών με εντολή του ΟΗΕ, για τη διατήρηση της τάξης, αφού η τρέχουσα κατάσταση, που σημαδεύεται από λεηλασίες και τα καθημερινά επεισόδια ανάμεσα στους Αλβανούς κοσσοβάρους και τους Σέρβους δημιουργεί "κινδύνους". Την περασμένη Πέμπτη ο ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση στις χώρες του ΝΑΤΟ για να θέσουν ταχέως 3.000 πολιτικούς αστυνομικούς στη διάθεσή του στο Κόσσοβο.

Παράλληλα, ο Κλαρκ κάλεσε τις χώρες που μετέχουν στην KFOR να επισπεύσουν την ανάπτυξη των δυνάμεών τους στο Κόσσοβο, ώστε να είναι σε θέση να επιβλέψουν πολύ στενά, αφ' ενός, τη διαδικασία αποστρατικοποίησης και να διασφαλίσουν την τήρηση των υποσχέσεων του UCK και, αφ' ετέρου, να αποτρέψει τον κίνδυνο της αντεκδίκησης, αλλά και την ένταση που συνεχώς αυξάνεται. Το ΝΑΤΟ είναι μάλιστα έτοιμο να επέμβει στρατιωτικά για να εμποδίσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε ο στρατηγός Κλαρκ.

Στο μεταξύ, άρχισε η ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην KFOR, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον αντιστράτηγο Τζάκσον, αφού "η παρουσία τους σημαίνει τη στήριξη του ηθικού των Σέρβων". Συγκεκριμένα, την Κυριακή έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, ενώ τρία στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα "Ιλιούσιν - 76" μετέφεραν απροσδιόριστο αριθμό Ρώσων στρατιωτών και τεχνικών, τρόφιμα και φάρμακα στο Κόσσοβο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ο οποίος ανέφερε ότι μεταφέρουν τεχνικό εξοπλισμό, πολεμοφόδια, τρόφιμα και φάρμακα, 30 - 40 μέλη τεχνικού προσωπικού, και τμήματα της μεραρχίας αλεξιπτωτιστών της Τούλα. Η αποστολή της δύναμης των 3.616 Ρώσων στρατιωτών, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων βρίσκεται στο αεροδρόμιο Σλατίνα, κοντά στην Πρίστινα, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

"Πολιτικός διοικητής"

Οσον αφορά την πολιτική διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου θα το γνωρίζουμε έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, αφού θα έχει αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν,για το πρόσωπο που θα διοριστεί ως πολιτικός διοικητής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ενώ τόνισε πως δικαιωματικά η θέση θα πληρωθεί από έναν Ευρωπαίο. Προσέθεσε επίσης, πως ο μέλλων πολιτικός διοικητής θα πρέπει να είναι μία προσωπικότητα "με πολιτικό αισθητήριο", να είναι "ένας ηγέτης και διοικητής, αλλά και ταυτόχρονα ένας καλός διαπραγματευτής". Μέχρι στιγμής οι δύο επικρατέστερες υποψηφιότητες για τη θέση του πολιτικού διοικητή στο Κόσσοβο, είναι εκείνη του Γάλλου υπουργού Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ,και του παραιτηθέντος από την προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Βρετανίας, Πάντι Ασντάουν,που συν τοις άλλοις είναι και ειδήμων επί θεμάτων της Βαλκανικής.

Πάντως, ο Ανάν βρήκε την ευκαιρία να τονίσει στη συνέντευξή του στη "Φ.Τ." την πικρία του που ο ΟΗΕ τέθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε όμως ότι "αργά ή γρήγορα όλα κατέληξαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ