Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
UCK
"Αφοπλισμός" άλλου τύπου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΚΟΜΟΡΑΝΕ.-

"Φοβούμαι πως τώρα ξεπληρώνονται παλιοί λογαριασμοί. Εχουν υπάρξει φόνοι και τρομοκρατία" θα δηλώσει "λιτά" ο αντιστράτηγος σερ Μάικ Τζάκσον επικεφαλής της KFOR, ενώ παράλληλα θα εκφράσει τους φόβους του και την ανησυχία του για την τύχη της σερβικής μειονότητας! Οπως δήλωσε ο Τζάκσον, βραχυπρόθεσμος στόχος του είναι να επιτύχει τον αφοπλισμό του UCK, κάτι που άλλωστε έχει αποδεχτεί και η ηγεσία του. Εντούτοις θα τονίσει, η αποσπασματική μορφή της δομής του Στρατού σημαίνει πως ορισμένα τμήματά του δε γνωρίζουν, είτε στο σύνολό της, είτε στις λεπτομέρειές της, την υπογραφή της συμφωνίας αφοπλισμού...

Βάσει του σχεδίου που συμφωνήθηκε και υπογράφηκε μεταξύ του Τζάκσον και του ηγέτη του UCK του Χασίμ Θάτσι στις 21 Ιουνίου, οι άντρες του UCK θα έπρεπε από χτες να αρχίσουν να παραδίδουν τον οπλισμό τους, ενώ μπορούν να φέρουν όπλα μόνο σε καθορισμένους χώρους συγκέντρωσης και πρέπει να φυλάσσουν τα όπλα τους σε αποθήκες που ελέγχονται από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR στο Κόσσοβο. Επίσης, ο UCK πρόκειται να δημιουργήσει "ασφαλείς χώρους αποθήκευσης των όπλων" μέσα σε επτά μέρες από τη συμφωνία και να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Παράλληλα, η KFOR έχει ανακοινώσει πως οι στρατιώτες της μπορούν να κατάσχουν όπλα ανά πάσα στιγμή, αν πιστεύουν πως τα όπλα αυτά δημιουργούν απειλή.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα όπλα παραδόθηκαν, αφού αξιωματούχοι αμφοτέρων των πλευρών συμφώνησαν στους όρους νωρίτερα χτες σε συνομιλίες στο Κομόρανε, πρώην προπύργιο του UCK, ενώ το δεύτερο τάγμα πρόκειται να αρχίσει την παράδοση των όπλων του σήμερα. Ωστόσο, διάφοροι αναλυτές τονίζουν ότι ο αφοπλισμός ή η αποστρατικοποίηση θα είναι πολύ δύσκολη ή αδύνατη και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο "χορό του τρόμου" που προσπαθεί να επιβάλει ο UCK συνδράμουν και οι ΗΠΑ, αφού ενισχύουν - διά του αγγλικού πατροπαράδοτου "διαίρει και βασίλευε" - αναλόγως ομάδες ή φατρίες μέσα στους κόλπους του Στρατού, ώστε να λειτουργούν ως πυροδοτικός μηχανισμός από το Κόσσοβο έως και πόλεις της Ευρώπης, που έχουν ως κέντρα τους, όπως στην Ελβετία, την Αυστρία ή τη Γερμανία. Αυτές οι πληροφορίες δεν πτοούν τους άντρες του UCK που συνεχίζουν τη "δράση" τους, αλλά και γιορτάζοντας τη "νίκη τους" το Σαββατοκύριακο, μέσα στο Γκραν Οτέλ, "ύστερα από δέκα χρόνια που το καθεστώς του Βελιγραδίου κατήργησε την αυτονομία του Κόσσοβου", όπως δήλωσε ο γνωστός βετεράνος μαχητής του Στρατού, Γκάνι Γκέτσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ