Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καθεστώς τρόμου υπό το αδιάφορο βλέμμα των ΝΑΤΟικών
  • Συνεχίστηκαν οι φόνοι και οι πυρπολήσεις το Σαββατοκύριακο
  • Σειρά των Τσιγγάνων να εισπράξουν την εκδικητική μανία των δολοφόνων του UCK
  • Τραγική η κατάσταση των Σέρβων προσφύγων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Κάθε στιγμή, κάθε ώρα που περνά, στο Κοσσυφοπέδιο το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει. Ο τρόμος είναι καθεστώς, οι πράξεις αντεκδίκησης είναι νόμος, όπως και το πλιάτσικο, οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί, οι πυρπολήσεις. Η "ειρήνη" του ΝΑΤΟ έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες και πολύ επικίνδυνες διαστάσεις. Οι στρατιώτες της "ειρηνευτικής δύναμης του Κόσσοβου" (KFOR) δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να παρατηρούν ως ανδρείκελα - προαγωγοί.

Εκρυθμο και αυτό το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αφού οι φόνοι συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Την Κυριακή, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και ο γιος του τραυματίστηκε από έκρηξη νάρκης στο Πρίζρεν, στον ελεγχόμενο από τους Γερμανούς τομέα του νοτιοδυτικού Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της KFOR στην Πρίστινα, ενώ ανέφερε ακόμα ότι ένας εργαζόμενος σε διεθνή οργάνωση και ένας μεταφραστής - χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των δύο νεκρών - πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου στην Πρίστινα. Στην περιοχή του Οράχοβατς, 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινας, Ολλανδοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να αποτρέψουν λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να μεταμορφωθεί σε πεδίο μάχης.

Ο δύσκολος καιρός των Τσιγγάνων

Εξάλλου, οι λεηλασίες είναι καθημερινό φαινόμενο στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και οι πυρπολήσεις σπιτιών, παρά την παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης. Τα αντίποινα τα οποία στοχεύουν τους Σέρβους του Κόσσοβου, που τώρα εγκαταλείπουν την περιοχή, έχουν επίσης στόχο τους Τσιγγάνους και οι πληροφορίες για φόνους, κακοποιήσεις, απαγωγές και εμπρησμούς σπιτιών πολλαπλασιάζονται. Χιλιάδες Τσιγγάνοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μαζί με τους Σέρβους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, εντελώς απροστάτευτοι στα χέρια των αντρών του UCK, που αναλαμβάνουν ρόλο θεού - δικαστή και ανακοινώνουν τις ποινές.

Στην πυρά παραδόθηκαν τα σπίτια των ηγετών των Τσιγγάνων στην πόλη Κόσσοβο Πόλιε, κάτω από το βλέμμα των στρατιωτών της KFOR, οι οποίοι απλώς παρακολουθούσαν, ενώ η πυροσβεστική, που έσπευσε, το μόνο που κατάφερε ήταν να εμποδίσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στη συνοικία. Επίσης, τρόμος επικρατεί και μεταξύ των Τσιγγάνων προσφύγων, που έχουν βρει καταφύγιο στα προσφυγικά στρατόπεδα στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι τρέφουν αντιστρόφως ανάλογα συναισθήματα από τους Αλβανούς Κοσσοβάρους. Στοιχειωμένοι από τις ιστορίες για φόνους, βιασμούς και λεηλασίες από Αλβανούς στο Κόσσοβο - περιστατικά που έχουν συμβεί σε μέλη της οικογένειάς τους - με αποτέλεσμα να μη θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. "Ο αδελφός μου πήγε να αγοράσει τσιγάρα, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Επρεπε να φύγουμε και δεν είχαμε χρόνο να τον θάψουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο 45χρονος Μπαϊράμι Μπερίσα, ένας από έξι αδελφούς που κατέφυγαν στην ΠΓΔΜ από την πόλη Κατσάνικ στο νότιο Κόσσοβο. "Λίγοι που αποτόλμησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αναγνωρίζονται εύκολα και είναι μια τρωτή ομάδα", παραδέχτηκε στις δηλώσεις της προς το πρακτορείο "Ρόιτερ" και η Αστρίντ Βαν Γκέντερεν Στορτ,εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι Σέρβοι "παρίες"

Ωστόσο άλλη εικόνα επικρατεί στην "άλλη όχθη". Τα Ηνωμένα Εθνη, που επί δύο βδομάδες απλώς παρακολουθούσαν τους Αλβανούς πρόσφυγες που επέστρεφαν στα σπίτια τους με δικά τους μέσα, αποφάσισαν να οργανώσουν την επιστροφή των Κοσσοβάρων Αλβανών. Χτες, επτά λεωφορεία, στα οποία επέβαινουν 320 πρόσφυγες και συνοδεύονταν από εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναχώρησαν από τον προσφυγικό καταυλισμό Στένκοβετς 1, στην ΠΓΔΜ, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ενώ δεκάδες άλλοι πρόσφυγες αναμενόταν να αναχωρήσουν με λεωφορεία από τον καταυλισμό Στένκοβετς 2, με προορισμό την Πρίστινα. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη επιστροφή προσφύγων.

Δύο μέτρα δύο σταθμά. Το γεγονός αυτό στηλιτεύει και η Πάολα Μπιόκα,μέλος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ, όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που δίνεται στους Σέρβους πρόσφυγες, που εξαναγκάζονται να αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας των διωγμών που υφίστανται. "Δεκάδες προσωπικότητες και σταρ, αλλά και δημοσιογράφοι έσπευσαν στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία για να στηρίξουν Αλβανούς Κοσσοβάρους. Σήμερα κανείς δεν έρχεται να επισκεφτεί τους Σέρβους πρόσφυγες", θα δηλώσει η Μπιόκα για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες - περίπου 100.000 - που προσπαθούν να βρουν κάποιο καταφύγιο σε μία χώρα βομβαρδισμένη, ενώ παράλληλα θα κάνει έκκληση για την επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή που έρχεται. Η Μπιόκα, μιλώντας από το Βελιγράδι μετά την επίσκεψη που έκανε στην κεντρική Σερβία όπου στις παρυφές των πόλεων έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο "πάνω από 100.000 Σέρβοι" μετά την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας", τονίζει χαρακτηριστικά ότι για αυτούς τους ανθρώπους δε δίνεται ούτε καν μία κουβέρτα ή μία κονσέρβα... και "αν δε γίνει κάτι σύντομα, ο χειμώνας γι' αυτούς τους ανθρώπους θα είναι καταστροφικός... αν όχι θανατηφόρος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ