Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλωματικές απόπειρες ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Καμία διαπραγμάτευση ή συνομιλία δεν πρόκειται να αρχίσει με το Πακιστάν, αν, πρωτύτερα, δεν απομακρυνθούν από το ινδικό έδαφος τα πακιστανικά στρατεύματα και οι εισβολείς. Αυτό κατέστησε σαφές, για άλλη μια φορά, ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ, μετά από συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Πακιστανού πρωθυπουργού, Νιάζ Νάικ. Την ίδια στιγμή, οι μάχες μαίνονται στις κορυφές των Ιμαλαϊων, με αμείωτο ρυθμό και ένταση.

Μετά από αλλεπάλληλες διαψεύσεις, τελικά το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, με μία λακωνική ανακοίνωση, επιβεβαίωσε, χτες το μεσημέρι, ότι ο Πακιστανός ειδικός απεσταλμένος είχε σύντομη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ. Εκ μέρους του Ισλαμαμπάντ δεν έγινε κανένα σχόλιο, αν και, για πρώτη φορά από την έναρξη των μαχών στο Κασμίρ, την Κυριακή, ο αρχηγός των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Παρβέζ Μουσαράφ άφησε να εννοηθεί ότι πακιστανικά στρατεύματα μάχονται στα υψώματα των Ιμαλαϊων. Στο Νέο Δελχί βρέθηκε, χτες, και ο αναπληρωτής βοηθός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Γκίμπσον Λάνφερ, ο οποίος συναντήθηκε με την ινδική ηγεσία. Ο Λάνφερ είχε, προηγουμένως, επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ, συνοδευόμενος από τον ναύαρχο Αντονι Ζίνι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης διέψευσε τις φήμες, που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε στον Ινδό πρωθυπουργό μυστική "συμβιβαστική πρόταση" που προέβλεπε την εξασφάλιση ενός "μικρού ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου να αποχωρήσουν οι εισβολείς". Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ φέρονται να ασκούν σοβαρές πιέσεις στο, κατά τα άλλα καλό σύμμαχο, Πακιστάν να απομακρύνει τα στρατεύματα και τους εισβολείς, και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ουάσινγκτον Ποστ", η Ουάσινγκτον προτίθεται να μπλοκάρει, τον επόμενο μήνα, το δάνειο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να διαθέσει το ΔΝΤ στο Ισλαμαμπάντ.

Παρά τις αλλεπάλληλες αυτές διπλωματικές απόπειρες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης και αποκλιμάκωσης της έντασης, οι μάχες μαίνονται με σφοδρότητα στο Κασμίρ. Ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού, στρατηγός Μπίκραμ Σινγκ, υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχουν στοιχεία συντονισμένης αποχώρησης των εισβολέων", ενώ ο αρχηγός των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Βεντ Πρακάς Μαλίκ, προειδοποίησε ότι "ο πόλεμος άρχισε από το Πακιστάν και θα λάβει οριστικό τέλος μόνο με τους όρους της Ινδίας". Η ένταση που προκαλούν οι συνεχόμενες μάχες οξύνεται ακόμη περισσότερο από ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, που υποστηρίζει ότι μέλος της διπλωματικής αποστολής του Πακιστάν στο Νέο Δελχί έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή το μεσημέρι. Η ανακοίνωση δε σχολιάστηκε διόλου από την ινδική ηγεσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι, δεν ετοιμαζόμαστε για πόλεμο» (2003-06-19 00:00:00.0)
«Προετοιμάζεται» η Σύνοδος Κορυφής (2001-07-06 00:00:00.0)
Αντιφατικές ενδείξεις (2001-05-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι Καιροί (2000-01-09 00:00:00.0)
Διευρύνεται η σύγκρουση... (1999-06-17 00:00:00.0)
Πρόσωπο (1999-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ