Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταγράφουν τους "καρπούς" του αντεργατικού νόμου...

Μέσα στις επόμενες μέρες οι εργοδότες του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα πρέπει να υποβάλουν στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας συγκεντρωτικές καταστάσεις για το προσωπικό που απασχολούν με μερική απασχόληση, όπως επίσης και για τις συμβάσεις έργου ή παροχής υπηρεσιών.Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στον αντεργατικό νόμο 2639/98, ο οποίος ήρθε να νομιμοποιήσει και να επεκτείνει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χτυπώντας "στο ψαχνό" τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με πρώτη αυτή της πλήρους απασχόλησης και του οχτάωρο.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 16 του άρθρου 2 του ν.2639 προβλέπεται ότι μέσα σε διάστημα 9 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2/9/98), ο κάθε εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει συγκεντρωτική κατάσταση μερικώς απασχολούμενων. Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το "Βήμα", στόχος της διάταξης είναι να καταγραφεί και ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων που υπήρχαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου. Ωστόσο, η διαλυτική κατάσταση στην οποία σκόπιμα έχουν περιέλθει οι Επιθεωρήσεις Εργασίας μετατρέπει σε ανενεργό και αυτή τη διάταξη και τροφοδοτεί παραπέρα την ασυδοσία των εργοδοτών που έχουν έτσι τη δυνατότητα να παραβιάζουν και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Με βάση το νόμο - όπως ερμηνεύεται και από την εγκύκλιο - ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης μέσα σε διάστημα 15 ημερών, διαφορετικά θεωρείται ότι πρόκειται για σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Για τις περιπτώσεις της εκ περιτροπής (!) εργασίας η προθεσμία είναι 8 μέρες.

Για το φασόν, την τηλεργασία και την κατ' οίκον απασχόληση (άρθρο 1 παρ. 1) οι σχετικές συμφωνίες εργοδότη και απασχολούμενου τεκμαίρονται ότι αφορούν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου. Ο εργοδότης υποχρεούται να τις γνωστοποιήσει στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός 15 ημερών, διαφορετικά θεωρούνται συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Και εδώ προβλέπεται διάστημα 9 μηνών (άρθρο 1 παρ. 2) μέσα στο οποίο ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ