Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεθαύριο η "πρώτη" των εκπτώσεων

Μόνο "οπτικά" δελεάζουν τα αντικειμενικά μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα μπροστά στην αναδουλιά που μαστίζει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, εξαιτίας της μακρόχρονης πολιτικής δυσβάσταχτης λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα, που σε σχέση με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής οδηγεί σε ανατροπή οικογενειακών προϋπολογισμών και σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, με τις αυτονόητες συνέπειες για τα ταμεία των μαγαζιών που δε βλέπουν πια τις εκπτώσεις σαν κίνητρο για αναθέρμανση της αγοράς. Τα παραπάνω τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων την Πέμπτη 1 Ιούλη όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδα εφιστά την προσοχή των καταναλωτών που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων στα εξής:

  • Να συγκρίνουν τις τιμές και την ποιότητα ψάχνοντας με υπομονή γιατί υπάρχουν διαφορές από κατάστημα σε κατάστημα και από περιοχή σε περιοχή.
  • Να μην κάνουν αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών.
  • Τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που διαφημίζουν, κυρίως τα πολυκαταστήματα, σε ένα ή ελάχιστα είδη, δεν ισχύει για όλα τα είδη που πωλούνται μέσα στο κατάστημα.
  • Να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το εάν μπορούν να κάνουν αλλαγές σε είδη που αγοράζουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
  • Να ζητούν αποδείξεις.
  • Οταν αγοράζουν κάτι με δόσεις πρέπει να ζητούν πλήρη ενημέρωση για τη μηνιαία δόση, το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, την τιμή χωρίς και με δόση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το 1998 καταγράφτηκαν 434 παράπονα για τις εκπτώσεις. Κατά τις χειμερινές εκπτώσεις του 1999 καταγράφτηκαν 201 καταγγελίες. Ιδιαίτερα υψηλός όμως είναι ο αριθμός των παραπόνων από τη χρήση πιστωτικών καρτών που το 1998 έφτασαν τα 4.737, καθώς τουλάχιστον το 63% των νοικοκυριών πραγματοποιεί τις αγορές του και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Γι' αυτό το ΙΝΚΑ εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των καταναλωτών στις αγορές με πιστωτικές κάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ