Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Με τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη θανατική καταδίκη του ηγέτη του ΡΚΚ Απ. Οτσαλάν φέρει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη, καθώς από τα δικά της χέρια ο Κούρδος ηγέτης πέρασε στα χέρια των διωκτών του. Το χρονικό από τη σύλληψη μέχρι την καταδική του είναι σχετικά σύντομο. Στις 15 Φλεβάρη 1999 έγινε η σύλληψη στην Κένυα και στις 31 Μάη 1999 ξεκίνησε στο νησί Ιμραλί στην Τουρκία η δίκη του, που με ενδιάμεση διακοπή μερικών ημερών ολοκληρώθηκε χτες με την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Της σύλληψής του είχε προηγηθεί η απομάκρυνσή του από τη Συρία και η περιπλάνησή του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τη Μόσχα και τη Ρώμη μέχρι την Αθήνα που στάθηκε τελικά ο μοιραίος σταθμός του, αφού από εκεί οι ελληνικές αρχές τον οδήγησαν στη φωλιά των Αμερικανών πρακτόρων, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η παράδοση από ελληνικά χέρια

Ειδικότερα, την Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999,πάγωσε όλη η Ελλάδα από την είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντ. Οτσαλάν, βρίσκεται στα χέρια των δημίων του παραδομένος από ελληνικά χέρια την προηγούμενη μέρα το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Κένυας. Στην αρχή όλοι μιλούσαν για απαγωγή από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Φως... στην υπόθεση έριξε η τουρκική κυβέρνηση που το πρωί της Τρίτης 16 Φλεβάρη ανακοίνωσε ότι τον έχει στα χέρια της.

Η κυβέρνηση Σημίτη βρέθηκε στη χειρότερη στιγμή της. Ο Κ. Σημίτης για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου και προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι λαϊκές αντιδράσεις, αντί να εκτονωθούν πήραν χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Διαδηλώσεις και συναυλίες - συλλαλητήρια γίνονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση με πρωτοφανή συμμετοχή.

Ελληνικές αντιδράσεις στην καταδίκη

Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,δίχως ίχνος ενοχής, από το Ρίο ντε Τζανέιρο που βρίσκεται, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Αυτή ήταν μία πολιτική δίκη. Η απόφαση είναι πολιτική απόφαση και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Η καταδίκη σε θάνατο δε λύνει κανένα πρόβλημα, απλώς το περιπλέκει. Εμείς ευχόμαστε η Τουρκία επιτέλους να αντιληφθεί ότι μια λύση υπάρχει: Η εφαρμογή των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων". Επίσης, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Γ. Νικολάου, έκανε λόγο για "ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας".

Αντιδράσεις υπήρχαν και από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ξεπερνώντας τα όρια της υποκρισίας, "ξέχασε" ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που παρέδωσε στις τουρκικές αρχές τον Κούρδο ηγέτη, καλεί τώρα σε... σταυροφορία στους διεθνείς οργανισμούς για να μην εκτελεστεί η θανατική καταδίκη.

Με μια "διεκπεραιωτική" και εν πολλοίς υποκριτική δήλωση του εκπροσώπου της αντέδρασε και η ηγεσία της ΝΔ, όπου δίνει περισσότερο σημασία στην προσπάθεια της Τουρκίας να "κατασκευάσει ένα κατηγορητήριο εναντίον της χώρας μας", παρά στην ίδια την απόφαση και πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ίδια. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση, η οποία "απορρέει από μια στημένη δίκη, από ένα κακόγουστο θέατρο το οποίο από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι στη διάρκειά του θα γινόταν η μετατροπή του σε μια στημένη δίκη εναντίον της Ελλάδας (!)".

Ο ΣΥΝ αντέδρασε στην καταδίκη Οτσαλάν με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, όπου επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη και ζητά να ασκηθεί πίεση για να σωθεί η ζωή του Α. Οτσαλάν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε δήλωσή του αναφέρει ότι η καταδίκη σε θάνατο του Κούρδου ηγέτη "αποτελεί στίγμα για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο" και τονίζει πως "πρέπει να αισχύνονται όλοι όσοι, με πράξεις ή παραλείψεις τους συνέπραξαν ώστε ο Οτσαλάν να βρεθεί στα χέρια των δημίων του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ