Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ντοκιμαντέρ αποκτά φεστιβάλ

Στην Καλαμάτα,από τις 19-23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.Διοργανωτές του Φεστιβάλ αυτού που μπορεί και θα πρέπει να αναπτερώσει το παραγκωνισμένο, αν και σπουδαίο είδος του ντοκιμαντέρ, είναι το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ,η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας και χορηγοί του ο ΕΟΤ. Το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, μετά την επιτυχία του περσινού "πιλοτικού" Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, φιλοδόξησε να το καθιερώσει σαν θεσμό πολλαπλής χρησιμότητας, με στόχο: Την ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ και τη διαμόρφωση συνθηκών για διεθνείς συνεργασίες. Την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Την προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο, των ελκυστικών στοιχείων, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας, συμβάλλοντας και στην τουριστική της ανάπτυξη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ ανακοίνωσαν ότι σ' αυτό μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες (σκηνοθέτες/ παραγωγοί) δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, με ταινίες ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους (σε φιλμ των 35, 16, σούπερ 16, και σε βίντεο - Betacam SP), που κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Δημιουργικά, Περιγραφικά, Σπουδαστικά. Ειδικά φέτος θα γίνουν δεκτές στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ γυρισμένα το 1997, 1998 και 1999. Το φετινό φεστιβάλ έχει κύριο άξονα το ντοκιμαντέρ στον 20ό αιώνα και τη με ποικίλους τρόπους καταγραφή του ντοκιμαντέρ. Το ίδιο θέμα θα έχουν και τα αφιερώματα και οι εκθέσεις φωτογραφίας που θα περιλάβει η διοργάνωση.

Η προφεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου, με ειδική συναυλία του διάσημου Γιουγκοσλάβου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα και του συγκροτήματός του "No Smoking Band".Το πενθήμερο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Διαγωνιστικό μέρος ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ. Ειδικές, εκτός συναγωνισμού προβολές. Αφιερώματα σε έναν κορυφαίο Ελληνα και έναν ξένο ντοκιμαντερίστα, οι οποίοι θα είναι και τα τιμώμενα πρόσωπα του 1ου Φεστιβάλ. Αφιερώματα σε μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα. Ημερίδες και φόρουμ. Εκθέσεις φωτογραφίας. Παράλληλες εκδηλώσεις και εκθεσιακά περίπτερα ελληνικών φορέων για προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ (ιστορικών, πολιτιστικών και της σύγχρονης πραγματικότητας).

Στις 23 Οκτωβρίου θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων στις διαγωνιζόμενες ταινίες, από την 7μελή κριτική επιτροπή (2 Ελληνες, 5 ξένοι). Θα δοθούν: Α βραβείο - "Χρυσή Ελιά '99" και 20.000 δολάρια στην καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους. Β βραβείο και 15.000 δολ. στη δεύτερη καλύτερη μεγάλου μήκους. Α βραβείο "Χρυσή Ελιά '99" και 10.000 δολ. στην καλύτερη μικρού μήκους. Β βραβείο και 5.000 δολ. στη δεύτερη καλύτερη ταινία. Α βραβείο "Εύη Ροτζώκου" και 2.000 δολ. στην καλύτερη σπουδαστική ταινία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ