Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Πανηγυρισμοί και "προβληματισμοί"

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Συνεχίζονται οι "πανηγυρισμοί" από Τούρκους πολίτες και ΜΜΕ για την καταδίκη του Οτσαλάν σε θάνατο, αλλά ταυτόχρονα ακούγονται και κάποιες "μετριοπαθείς" φωνές που θέτουν "ερωτήματα" για το κατά πόσον είναι "σκόπιμο" να εκτελεστεί ο Κούρδος ηγέτης.

Ταυτόχρονα επισημαίνονται οι "κίνδυνοι" μιας νέας φάσης βίας. "Σήμερα είναι η γιορτή μας" τιτλοφόρησε χτες το κύριο θέμα της η εφημερίδα "Σαμπάχ", δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στα Μουδανιά των συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες με Κούρδους αντάρτες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΡΚΚ στο Λονδίνο επισήμανε πως "ο πόλεμος θα μεταφερθεί τώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας".

Στο Ντιγιαρμπακίρ, περίπου 1.000 νεαροί Τούρκοι στρατιώτες με πολιτικά πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ΡΚΚ. Οι κάτοικοι - στην πλειοψηφία τους Κούρδοι - παρακολουθούσαν ανέκφραστοι και σιωπηλοί την πορεία των στρατιωτών.

"Ποια είναι η αξία του να λέμε, "αίμα για αίμα";" ρώτησε από τις στήλες της "Ραντικάλ" ο Περιχάν Μαγκντέν. "Το σημαντικό είναι να μην επιδιώξουμε φτηνή εκδίκηση... να μη χαθούν κι άλλες ζωές".

Ωστόσο υπάρχει μια ισχυρή πίεση από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, στον οποίο έχουν εγερθεί εθνικιστικά πάθη, να "κρεμαστεί άμεσα" ο Οτσαλάν.

Το ζήτημα, πάντως, μεταφέρεται στο εφετείο, το οποίο θα κρίνει αν η δίκη έγινε κανονικά και θα επικυρώσει το αποτέλεσμά της, στέλνοντάς το στο Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο για επικύρωση ή θα διατάξει την επανάληψή της (κάτι μάλλον απίθανο).

Πέραν αυτού, είναι ήδη γνωστό ότι οι συνήγοροι του ιδρυτή και ηγέτη του ΡΚΚ θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ