Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχούν για την... ένταξη της Τουρκίας...

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μια στάση "ίσων αποστάσεων" (η οποία στην πραγματικότητα καθόλου "ίσες αποστάσεις" δεν τηρεί...) υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Εμίλιο Γκαμπάλιο, στη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στο Ελσίνκι: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τρομοκρατία, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη θανατική ποινή", τόνισε μιλώντας στους αντιπροσώπους 67 συνδικαλιστικών οργανώσεων από 29 ευρωπαϊκές χώρες. Στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας μετέχουν και τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Τουρκία.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων τάσσεται "υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", όπως αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος του συνεδρίου.

Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές εφημερίδες απηχούν τις "ανησυχίες" των κυβερνήσεων της ΕΕ για τις "συνέπειες" της καταδίκης Οτσαλάν στην... ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές δομές.

Ορισμένες εφημερίδες σχολίασαν πως η Αγκυρα μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες μετατρέποντας τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε χθες στον Οτσαλάν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ισπανική "Ελ Μούντο" σημείωσε ότι ενδιαφέρει τώρα να μην εκτελεστεί η ποινή. "Με τον Οτσαλάν ζωντανό, πολιτικές - αν και δύσκολες - λύσεις είναι πάντα εφικτές". Κατά την επιχειρηματολογία των ευρωπαϊκών εφημερίδων ο Οτσαλάν έχει "βάψει με αίμα τα χέρια του" στον πόλεμο των Κούρδων ανταρτών για αυτονομία, αλλά η εκτέλεσή του το μόνο που θα πετύχει είναι να δώσει δικαιολογία στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να κλιμακώσει έναν αγώνα που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 29.000 άτομα (βέβαια εδώ εξισώνεται η κρατική τρομοκρατία με τη λαϊκή αντίδραση, αλλά ίσως αυτά είναι "ψιλά γράμματα"...).

"Το ΡΚΚ δεν πρέπει να αποκτήσει ένα μάρτυρα και να ενθαρρυνθεί για περαιτέρω βία", τόνισε η σουηδική εφημερίδα "Dagens Nyheter". Η ισπανική "El Pais" έγραψε ότι η Αγκυρα έχει "μια ιστορική ευκαιρία να δείξει μεγαλοψυχία" (!) και "να αρχίσει μια συμφιλιωτική προσπάθεια με τους Κούρδους".

Η γερμανική "Sueddeutsche Zeitung", παρατηρεί ότι η ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ θα βοηθηθεί μόνον εάν δεν εκτελεστεί ο Οτσαλάν.

Αρνητικές συνέπειες "για την ένταξη στην ΕΕ της Τουρκίας" είδε από την ενδεχόμενη εκτέλεση του Οτσαλάν και η ιρλανδική εφημερίδα "Irish Times".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ