Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
"Ομιχλώδες" το πολιτικό σκηνικό

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -

Ευλόγως αινιγματικό εξακολουθεί να παραμένει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Οι πιέσεις από τη Δύση για την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ασφυκτικές, αποπνικτικές... ενώ φυσικά δε λογαριάζουν ούτε την ευζωία ή τη ζωή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων - εμπάργκο, βοήθεια - προκειμένου να δουν τον Μιλόσεβιτς "μακριά". Η χτεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης - που έχει την άμεση υποστήριξη της Δύσης - δεν ικανοποίησε κανένα. Το πλήθος ήταν μικρό και άνευρο.

Ωστόσο επιμένουν και έτσι εκτός από τη "Συμμαχία για αλλαγή", που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα ανεξάρτητα συνδικάτα, όπως και "διανοούμενοι" της Σερβίας εμφανίστηκαν να ζητούν την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι προχτεσινές δηλώσεις του Μιλόσεβιτς για "μεταρρυθμίσεις", ανάπτυξη μιας "οικονομίας της αγοράς" και επανακαθορισμό των "δεσμών - οικονομικών και πολιτικών - με τις δημοκρατικές χώρες", που είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του γιουγκοσλαβικού κράτους, σύμφωνα με ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το πρακτορείο "Τανγιούνγκ", ανακάτεψαν ακόμα περισσότερο το σκηνικό. Ετσι χτες ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, του "Ριζοσπαστικού κόμματος", του Βόιτσλαβ Σέσελι με μία αιφνιδιαστική κίνηση - ενώ όλοι ανέμεναν την παραίτηση των υπουργών του Σέσελι από την κυβέρνηση της Σερβίας και το κενό να καλυφθεί από το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" του Βουκ Ντράσκοβιτς - δήλωσε στο ιδιωτικό κανάλι "Μπέτα": "Αυτή τη στιγμή, μία παραίτηση του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα έχει καταστροφικές πολιτικές συνέπειες και θα προκαλέσει χάος στη χώρα".

Εκτακτη Σύνοδος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου

Ουσιαστικά όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μομίρ Μπουλάτοβιτς συγκάλεσε χτες έκτακτη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, και ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή ως μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του είδους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση. "Ο σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να διακριβωθούν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στο Κοινοβούλιο", ανέφερε η τηλεόραση, με τη διευκρίνιση ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η ενότητα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και ανοικοδόμηση και ανάγκη για αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο και τη δημιουργία μιας ανοιχτής οικονομίας της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ