Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αδιέξοδο λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χωρίς αποτελέσματα φαινόταν να λήγει ο διπλωματικός μαραθώνιος ανάμεσα στη βρετανική και στην ιρλανδική κυβέρνηση, που στοχεύει στη σύσταση μιας κοινής κυβέρνησης από προτεστάντες και καθολικούς στη Β. Ιρλανδία.

Η επιμονή του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι χτες τα μεσάνυχτα δεν έμοιαζε να επηρεάζει ούτε το Σιν Φέιν, αλλά ούτε τους Ενωτικούς του Ολστερ, καθώς και οι δύο πλευρές επέμεναν στις αρχικές τους, διαμετρικά αντίθετες, θέσεις. Το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του IRA, επέμεινε, χτες, ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί από συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για να καταθέσει τα όπλα του ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός. Με δεδομένο αυτό το σκεπτικό, το Σιν Φέιν απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα να προχωρήσει σε αφοπλισμό ο IRA, προτού σχηματιστεί η νέα "κοινή" κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι Ενωτικοί του Ολστερ επιμένουν να προηγηθεί ο αφοπλισμός του IRA, της ανάθεσης δύο κυβερνητικών χαρτοφυλακίων στο Σιν Φέιν.

Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ όσο και Ιρλανδός ομόλογός του Μπέρτι Αχερν απέφυγαν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, αν και δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Αρκετοί παράγοντες των 8 βορειοϊρλανδικών κομμάτων που συμμετέχουν στις μαραθώνιες συνομιλίες υποστήριζαν ότι, προφανώς, δε θα επιτευχθεί καμία πρόοδος και οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν εκ του μηδενός, για να επανακαταληχθεί με άλλους όρους μία νέα "ειρηνευτική συμφωνία", όπως αυτή της "Μεγάλης Παρασκευής" πριν από 15 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ