Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κυβερνητική ικανοποίηση από το ξεπούλημα υπό εντολές ΔΝΤ

ΣΟΦΙΑ.-

Με φανερή ικανοποίηση ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε, χθες, την πώληση του 41% του συνόλου των κρατικών πόρων σε ιδιώτες - επενδυτές, τονίζοντας, με ανακούφιση, ότι με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε η τήρηση των προθεσμιών που είχε θέσει το ΔΝΤ.

"Η επίδειξη συνέπειας εκ μέρους μας θα ισχυροποιήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών οικονομικών οργανισμών προς το πρόσωπό μας", υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι, ήδη, πέρασαν σε "ξένα χέρια" 30 από τις 41 κρατικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ράντεφ ανάμεσα στις πωληθείσες εταιρίες είναι ο κρατικός αερομεταφορέας Malev, η μεγαλύτερη σιδηρουργική μονάδα της χώρας καθώς και 3 στρατιωτικές βιομηχανίες. Από τις εναπομείνασες κρατικές εταιρίες, οι 9 έχουν ρευστοποιηθεί, ήδη, και οι 2 έχουν κηρύξει χρεοκοπία. Ο Ράντεφ εξέφρασε την την άποψη ότι οι περισσότερες από τις 9 ρευστοποιημένες επιχειρήσεις θα πουληθούν μέσα στο τρέχον έτος σε ξένους επενδυτές και με τον τρόπο αυτό θα συνεχιστεί, με επιτυχία, η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει αρχίσει η κυβέρνηση, με την υπόδειξη και το δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων του ΔΝΤ, και βασίζεται στην αυστηρή περικοπή των κρατικών εξόδων.

Προκειμένου να πουλήσει τις 30 κρατικές επιχειρήσεις, η βουλγαρική κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 10,6 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καλύψει τα χρέη τους και να τις καταστήσει "θελκτικές προς τους ξένους επενδυτές". Οπως συμπλήρωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Μποζκόφ, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις αυτές 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Στο περιθώριο των "οικονομικών επιτυχιών" ο Ράντεφ ανέφερε ότι, ήδη, έχουν μείνει άνεργοι 7000 εργαζόμενοι και άλλοι 6000 ζουν με το φόβο να βρεθούν στο δρόμο, αν δεν πουληθούν μέσα στο τρέχον έτος οι υπόλοιπες κρατικές επιχειρήσεις. Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα πώλησης των κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, σιδηροδρόμων και θέρμανσης, των ανθρακωρυχείων και του οργανισμού μαζικών μεταφορών της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ