Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ"
"Ελληνικής παρασκευής" με... εισαγόμενες πρώτες ύλες

Η αναγραφή επάνω στις συσκευασίες των φυσικών χυμών ότι είναι "ελληνικής παρασκευής", δεν είναι παράνομη, έστω κι αν το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από επεξεργασία εισαγόμενων πρώτων υλών! Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ένα προϊόν μπορεί να προσδιορίζεται ως "ελληνικής παρασκευής" εάν η επεξεργασία, η μεταποίηση, ή η συσκευασία πραγματοποιείται από εγχώρια επιχείρηση, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης.

Τα παραπάνω αποτελούν προέκταση των πρόσφατων καταγγελιών του πρώην υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ο οποίος δήλωσε ότι οι λεγόμενοι φυσικοί χυμοί παρασκευάζονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες που έρχονται στη χώρα σε "παγοκολόνες". Οπως γίνεται κατανοητό, η κυβέρνηση όχι μόνο παραδέχεται πλέον και επίσημα αυτή την καταγγελία - που αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν την έκανε όσο διατηρούσε τον υπουργικό θώκο - αλλά με τις συγκεκριμένες απαντήσεις της Γραμματείας Καταναλωτή δίνει και άλλοθι στις επιχειρήσεις που δεν ενημερώνουν για την προέλευση των πρώτων υλών των προϊόντων τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Γενικής Γραμματείας, οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κυρίως ελληνικά φρούτα ή λαχανικά ως πρώτη ύλη. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιούνται εισαγωγές κατεψυγμένου συμπυκνώματος κατά κύριο λόγο για χυμούς πορτοκάλι με την αιτιολογία ότι η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί και επιπλέον δεν περιλαμβάνει τις καταλληλότερες ποικιλίες για χυμούς. Η εισαγωγή, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατεψυγμένου συμπυκνώματος πραγματοποιείται σε συσκευασίες ειδικών δοχείων και ακολουθεί τις ίδιες προδιαγραφές στις συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης που ακολουθούνται και για τη μεταφορά του εγχώριου προϊόντος από τον τόπο παραγωγής. Η διαδικασία επεξεργασίας του προϊόντος βασίζεται στις νομοθετημένες προδιαγραφές ελέγχου ποιότητας του τελικού προϊόντος, των ενδιάμεσων σταδίων και των απαιτήσεων της συσκευασίας βάσει των διεθνών προδιαγραφών.

Εφόσον τηρούνται τα παραπάνω, υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, δεν υπάρχει πρόβλημα στην υγιεινή και στην καταλληλότητα των φυσικών χυμών που κυκλοφορούν, αλλά - τηρώντας την τακτική του "εμείς απλώς προεδρεύουμε" - καλεί τους καταναλωτές να απαιτούν διαφάνεια και πλήρη γνώση για το τι καταναλώνουν...

Το γεγονός βέβαια ότι αυτή η περιβόητη διαφάνεια και η πλήρης γνώση δε διασφαλίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία που στην πραγματικότητα παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρουσιάζουν ως ελληνικό ένα προϊόν του οποίου η πρώτη ύλη δεν είναι ελληνική, λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία με τα μολυσμένα με τρόφιμα διοξίνες, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ