Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσανατολίζεται σε νέα μέτρα περιορισμού δανείων

Πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς πάνω από 2%

Στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες (καταναλωτικών, στεγαστικών κλπ.) προσανατολίζεται η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου, όπως λένε οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% τους επόμενους μήνες και εκτιμώντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν δυόμισι μήνες δεν απέδωσαν στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών.

Οπως δήλωσε συγκεκριμένα ο Λ. Παπαδήμος, "στη συνάντηση αξιολογήθηκαν η πορεία του πληθωρισμού και οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις. Ο πληθωρισμός βαίνει ικανοποιητικά και τον Ιούνιο αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1% έως και 2,2%, ωστόσο χρειάζεται προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κάτω του 2%". Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών, δήλωσε ότι "τα τραπεζικά επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα αποκλιμακωθούν". Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχε λάβει στα μέσα του περασμένου Απρίλη η Τράπεζα της Ελλάδας για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε ότι "με τα μέτρα που ελήφθησαν υπήρξε μια συγκράτηση των καταναλωτικών δανείων τον Απρίλη και το Μάιο, όχι όμως στην έκταση στην οποία επιδιώκαμε". Σ' αυτά τα πλαίσια, όταν ρωτήθηκε σχετικά, τόνισε ότι "αν χρειαστεί" θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της καταναλωτικής πίστης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποια θα είναι.

Οι παραπάνω δηλώσεις πάντως, απομακρύνουν το όνειρο απόκτησης στέγης ή λήψης καταναλωτικού δανείου με χαμηλά επιτόκια από τους καταναλωτές, οι οποίοι έτρεφαν τέτοιες ελπίδες βασιζόμενοι στις κυβερνητικές υποσχέσεις για νέα άμεση αποκλιμάκωση των τραπεζικών επιτοκίων. Αντί γι' αυτό η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ευθυγραμμισμένη στην κυβερνητική λογική επίτευξης του "εθνικού στόχου" ένταξης στην ΟΝΕ, κινείται όλο και πιο έντονα στην κατεύθυνση του περιορισμού χορήγησης δανείων.

Από την πλευρά τους οι εμπορικές τράπεζες (παρόλο που οι μικρότερες από αυτές δεν αντιμετωπίζουν με εύνοια τα μέτρα της ΤτΕ) τυγχάνουν ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία τους προσφέρει ελκυστικά επιτόκια (της τάξης του 12%) στα ποσά που καταθέτουν για διάστημα 14 ημερών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα που είχε λάβει τον περασμένο Απρίλη η ΤτΕ και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, προέβλεπαν ότι αν ο ρυθμός αύξησης των χορηγούμενων δανείων καταναλωτικής πίστης καθώς και των δανείων που αφορούν το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, υπερβεί το 12% σε ετήσια βάση, επιβάλλονται δεσμεύσεις ίσες με το ποσό της υπέρβασης. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν άτοκα και για διάστημα έξι μηνών στην Τράπεζα της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ