Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Δυσφορία για το ασφαλιστικό

Αναβλήθηκε για να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής που εξετάζει και προωθεί την "επίλυση" - διάλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, αφού η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, ζήτησε περιθώριο χρόνου προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της πάνω στο θέμα. Ωστόσο όμως έντονη είναι η δυσφορία ακόμα και στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τα αποτελέσματα της μελέτης της P. W. COOPERS. Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αφού πρώτα έκανε... "κοινωνικό διάλογο" και στήριξε την επιλογή της κυβέρνησης να διαλύσει το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τώρα με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η P. W. COOPERS ενεργεί κατ' εντολή της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει πως "για να εξυπηρετήσουν τη μετοχοποίηση και τον ανταγωνισμό - ιδιωτικοποίηση μεθοδεύουν την πλήρη "απαλλαγή" της επιχείρησης από το "βάρος" των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν σοβαρές αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, κατάργηση κάθε κοινωνικής πολιτικής που εκπορευόταν από τη ΔΕΗ. Αυτή η προοπτική - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, παρά μόνο τα μονοπώλια. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι την Παρασκευή 25/6/99 ανακοινώθηκαν η μελέτη της P. W. COOPERS και οι αποφάσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι μπήκαν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για ιδιωτικοποίηση και χτύπημα του ασφαλιστικού που από καιρό τώρα μελετούσαν και επισημαίνει σε γενικές γραμμές σε τι στοχεύουν.

1) Στην κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος (Ασφάλιση στον εργοδότη).2) Δημιουργία δύο ταμείων με υποθηκευμένο μέλλον και μείωση συντάξεων στο επίπεδο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ δηλαδή στο 60% των σημερινών συντάξεων.

3) Χωρίζουν το προσωπικό πάλι σε κατηγορίες με διαφορετικές ασφαλιστικές προσφορές και προσδοκίες.

4) Κλέβουν τα κεφαλαιοποιημένα αποθεματικά που έχει καταγράψει η αναλογιστική μελέτη - ξεκινώντας από μηδενική βάση.

"Η κυβέρνηση - συνεχίζει η Αγωνιστική Συνεργασία - δικαιολογεί αυτά τα μέτρα, επικαλούμενη την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον της "ελεύθερης" αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας. Προωθεί τα σχέδιά της για μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προφασιζόμενη τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας.

Η Αγωνιστική Συνεργασία είχε προειδοποιήσει ότι:

"Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης του ασφαλιστικού μας. Από το 1991 όλες οι κυβερνήσεις στόχευαν στην ταμειοποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος, η ταμειοποίηση τους χρειάζεται εκτός των άλλων, για να ξεκαθαρίσουν την περιουσία της ΔΕΗ από τις κεφαλαιοποιημένες εισφορές μας, για να διευκολύνουν τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση".

Δε φτάσαμε τυχαία ως εδώ. Είναι αποτέλεσμα μιας πορείας που χάραξε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) μαζί με τους συμβούλους του πρωθυπουργού (Τήνιο - Σπράο) μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" και τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Οι ίδιοι προωθούσαν την αντίληψη ότι η μετοχοποίηση θα διευκολύνει τη λύση του ασφαλιστικού. Υπέταξαν την τύχη του ασφαλιστικού μας στην έκβαση του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αποδέχτηκαν στην πράξη την κατεύθυνση της ΕΕ και τα σχέδια της κυβέρνησης για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Αρνήθηκαν να προγραμματίσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση ενάντια σ' αυτή την πολιτική, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας".

Επίσης σημειώνει ότι "ορισμένοι μάλιστα από την πλειοψηφία, παρά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν, βγαίνουν με περισσό θράσος (ανακοίνωση ΔΑΚΕ) και μιλούν για "ιερό αγώνα υπέρ βωμών και εστιών" καταγγέλλοντας, τον για δύο χρόνια "συνεργάτη" τους, Τήνιο. Δεν κάνουν αυτοκριτική για τη στάση τους όλο αυτό τον καιρό, προσπαθούν να "θολώσουν" τα νερά. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους".

Τέλος η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τον αγώνα τους να σταματήσουν τη διάλυση του ασφαλιστικού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ