Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ

Ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία "έληξε" επίσημα πριν από δύο βδομάδες. Το πρώτο σκέλος αυτού του βρώμικου πολέμου - δηλαδή η... "ανθρωπιστική βοήθεια" που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ισοπεδώνοντας με τους βομβαρδισμούς ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία - ολοκληρώθηκε, με αρκετά μεγάλη... επιτυχία. Η λήξη των βομβαρδισμών, εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς, τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και αστέγους, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, βρήκε τη Γιουγκοσλαβία σε μεγάλο βαθμό ερειπωμένη. Με περισσότερους τάφους (μικρών παιδιών, γυναικών και αμάχων), με λιγότερα σχολεία και νοσοκομεία, με ελάχιστα εργοστάσια, με κατεστραμμένη την υποδομή (γεφύρια, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.). Στην επιτυχή εκπλήρωση αυτού του... θεάρεστου έργου είχε τη δική της συμβολή και η ελληνική κυβέρνηση, που διευκόλυνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προσφέροντας στην υπηρεσία των γερακιών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ το λιμάνι και το οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, επιτρέποντας τις πτήσεις των κατασκοπευτικών ΑΒΑΚΣ από την Πρέβεζα κλπ. Για τη συμβολή της αυτή, η κυβέρνηση Σημίτη εισέπραξε τα εύσημα και τα σχετικά "μπράβο" από αξιωματούχους των ΗΠΑ (Μπιλ Κλίντον, Μ. Ολμπράιτ), του ΝΑΤΟ (Σολάνα), αλλά και της ΕΕ.

***

Οι "πολιτισμένες" κυβερνήσεις των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που μετείχαν άμεσα ή έμμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις, εναντίον της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Γιουγκοσλαβίας, είχαν και οικονομικούς στόχους. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να προσφέρουν την... "ανθρωπιστική" τους βοήθεια, αυτή τη φορά αναλαμβάνοντας την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας που οι ίδιοι είχαν φροντίσει να καταστρέψουν, καθώς επίσης να "συμβάλουν" με επενδύσεις στην "ανασυγκρότηση" των χωρών της Βαλκανικής! Μέσα από την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα επιδιώξουν όχι απλά να καλύψουν το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων (η κατανάλωση βομβών, πυραύλων και γενικότερα το συνολικό κόστος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία εκτιμάται σε περίπου 30 περίπου δισ. δολάρια), αλλά να υπερκαλύψουν το κόστος του πολέμου και παράλληλα να επιβάλουν τη μακροχρόνια υποδούλωση και καταλήστευση των λαών της περιοχής, θέτοντας σε εφαρμογή τα νέα σχέδια τύπου Μάρσαλ για την ανασυγκρότηση της Βαλκανικής.

Αν στην περίπτωση των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση Σημίτη στήριξε τα βρώμικα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ με το "μοιρολατρικό" επιχείρημα "είμαστε μικρή χώρα και δεν μπορούμε να αντιταχθούμε", τώρα - που τίθεται σε εφαρμογή η μακροχρόνια λεηλασία των λαών της περιοχής με τα σχέδια τύπου Μάρσαλ για τη δήθεν ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας και την ανασυγκρότηση της Βαλκανικής - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως εκπρόσωπος των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι όμως το λιγότερο αφελείς στην κυβέρνηση, αν νομίζουν ότι τα στρατηγεία των πολυεθνικών και τα "γεράκια" του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ και της ΕΕ, σχεδίασαν και επέβαλαν - με το "έτσι θέλω" - το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, για να καρπωθεί τα οφέλη η Ελλάδα και οι ελληνικές κατασκευαστικές ή άλλες εταιρίες. Αυτό που σίγουρα θέλουν και επιδιώκουν οι ισχυροί της Δύσης είναι να αξιοποιήσουν την Ελλάδα και την κυβέρνησή της σαν "γέφυρα" για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών στα Βαλκάνια, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με τη ληστρική εκμετάλλευση των λαών της Βαλκανικής.

***

Για παράδειγμα, είναι βέβαιο πως από την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής γιουγκοσλαβικών αυτοκινήτων "ΓΙΟΥΓΚΟ", κερδισμένες θα βγουν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς έχουν εξασφαλίσει νέες αγορές για όσο διάστημα θα χρειαστεί να ξαναχτιστεί - αν ποτέ ξαναχτιστεί - το εργοστάσιο. Οπως επίσης είναι βέβαιο ότι μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή των διυλιστηρίων, των υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων μεγάλων παραγωγικών μονάδων ή μεγάλων έργων υποδομής (γεφυριών, αεροδρομίων κλπ.), θα τα αναλάβουν οι ίδιες οι πολυεθνικές, αφήνοντας - αν αφήσουν - για τις ελληνικές εταιρίες τα... μικρομερεμέτια. Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ - που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας - αφού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ισοπεδωθούν με τους βομβαρδισμούς όσο γίνεται περισσότερα σχολεία, γέφυρες, εργοστάσια, σπίτια, αεροδρόμια, φυλακές, δρόμοι κλπ., τώρα μοιράζουν δουλιές στις κατασκευαστικές και άλλες εταιρίες των χωρών τους. Στη μοιρασιά αυτή, οι μεγάλοι θα πάρουν - ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις - τη μερίδα του λέοντος και οι μικροί τα "ψίχουλα" που θα πέσουν από το τραπέζι.

Γι' αυτό και προκαλεί, τουλάχιστον, εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη αντί να σιωπήσει, που συμμετείχε ενεργά στις φονικές επιδρομές εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, βγαίνει σήμερα και θριαμβολογεί επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν να οριστεί η Θεσσαλονίκη "κέντρο για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας και την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων".

***

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να λανσάρει την απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ που ορίζουν τη Θεσσαλονίκη - η οποία στην περίοδο των βομβαρδισμών αξιοποιήθηκε σαν ΝΑΤΟικό ορμητήριο και "πέρασμα" των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας - ορμητήριο των πολυεθνικών για την οικονομική καταπίεση των λαών της Βαλκανικής, δεν πρέπει να περάσει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντισταθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μορφή αγώνα, για τη ματαίωση των σχεδίων και της πολιτικής του "γιες μεν" που ακολουθεί η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" απέναντι στα κάθε είδους ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γιατί όσο προωθούνται τα σχέδια των πολυεθνικών για την οικονομική υποδούλωση των λαών της Βαλκανικής, τόσο χειρότερο θα είναι το μέλλον για την Ελλάδα και το λαό της.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Οι "πολιτισμένες" κυβερνήσεις των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που μετείχαν άμεσα ή έμμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις, εναντίον της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Γιουγκοσλαβίας, είχαν και οικονομικούς στόχους. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να προσφέρουν την... "ανθρωπιστική" τους βοήθεια, αυτή τη φορά αναλαμβάνοντας την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας που οι ίδιοι είχαν φροντίσει να καταστρέψουν..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ