Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εκπτώσεις δε σβήνουν τη φωτιά της κρίσης

Ανησυχούν οι έμποροι της πόλης για την κίνηση στην αγορά

Η έντονη κρίση της αγοράς και το σχετικό αίτημα πολλών εμπορικών επιχειρήσεων σ' όλη την Ελλάδα, οδήγησαν τους Εμπορικούς Συλλόγους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας στην απόφαση για έναρξη των θερινών εκπτώσεων την Πέμπτη 1η Ιουλίου και τη διάρκειά τους μέχρι 31 Αυγούστου.

Στη Θεσσαλονίκη άρχισαν χτες οι εκπτώσεις μέσα σε κλίμα ανησυχίας του εμπορικού κόσμου και έντονων αμφιβολιών κατά πόσο οι εκπτώσεις είναι σε θέση, από μόνες τους, να οδηγήσουν σε αναθέρμανση της αγοράς, που μαστίζεται από βαθιά και παρατεταμένη κρίση, στην οποία οδήγησαν οι πολιτικές του ευρωπαϊκού μονόδρομου και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία.

Παρά τις θριαμβολογίες των κύκλων του δικομματισμού για την εκλογή της Θεσσαλονίκης σαν κέντρο της προσπάθειας "ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα του πολέμου, για το λαό της πόλης και τον εμπορικό κόσμο θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την καπιταλιστική "ανασυγκρότηση" θα πλουτίσουν μόνο ελάχιστες μονοπωλιακές επιχειρήσεις συνδεδεμένες με το ξένο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ' αυτή τη βρώμικη επιχείρηση που εξελίσσεται πάνω στο πληγωμένο κορμί των λαών της Βαλκανικής.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, με δήλωσή του στο "Ρ" χαρακτηρίζει σαν "πυροσβεστικό μέσο" τις εκπτώσεις, που δεν μπορούν βέβαια ούτε την αγορά να βάλουν σε ανοδική πορεία, ούτε να επανορθώσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί. Η ζημιά που έγινε στην αγορά της Θεσσαλονίκης "δεν επανορθώνεται", είπε.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Βλαχογιάννης πιστεύει ότι με ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Πολιτεία δεν έχει τη βούληση να επιβάλει ένα πιο αποτελεσματικό καθεστώς εκπτώσεων, που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε συζήτηση μαζί μας, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της πλειοψηφίας του ΕΣΘ και την απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου των εκπτώσεων. Η απόφαση αυτή, τόνισε ο Γ. Χατζηγεωργίου, δεν αναφέρεται στις αιτίες που δημιουργούν την κρίση, που δεν είναι άλλες από τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Δεν αναφέρεται ακόμα η απόφαση στο γεγονός ότι οι εκπτώσεις δεν είναι δυνατό να λύσουν το πρόβλημα, αφού και στη διάρκειά τους ο τζίρος κυμαίνεται στα συνηθισμένα καθημερινά επίπεδα. Αν μπορούσε με τις εκπτώσεις να λυθεί το πρόβλημα, θα είχε ήδη λυθεί, τόνισε ο Γ. Χατζηγεωργίου, αφού η αγορά εφαρμόζει κρυφές εκπτώσεις όλο το χρόνο. Για το λόγο αυτό άλλωστε η παράταξή μας στον Εμπορικό Σύλλογο, η Αγωνιστική Κίνηση, πρότεινε τον περιορισμό των εκπτώσεων σε ένα μήνα το καλοκαίρι και ένα το χειμώνα, γιατί ο θεσμός αυτός έχει πια ευτελιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ