Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός 27χρονος εργάτης!

Στη μάχη για το μεροκάματο στην "Προφίλ Αλουμινίου" άφησε την τελευταία του πνοή ο νέος εργάτης. Βαρύς ο φόρος αίματος και στις βιομηχανίες των Οινοφύτων

ΘΗΒΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Αλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Θύμα της εντατικοποίησης αυτή τη φορά, ο Λεωνίδας Βαλάσης,27 χρονών, από τη Χαλκίδα. Το τραγικό εργατικό δυστύχημα συνέβη την Τετάρτη, στις 6.30μμ, στη βιομηχανία "Προφίλ Αλουμινίου" του ομίλου Τζιρακιάν.

Ο άτυχος εργάτης δούλευε ως βοηθός στο τμήμα μεταφοράς του προφίλ αλουμινίου. Μαζί του και σε απόσταση 30 περίπου μέτρων δούλευε ένας ακόμα εργαζόμενος, ο οποίος αντιλήφθηκε τον Λ. Βαλάση την ώρα που τον είχε συνθλίψει το σιδερένιο "μπράτσο" του μοχλού πίεσης του αλουμινίου. Ομως, ήταν αργά.

Το προχτεσινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα είναι το τέταρτο κατά σειρά που συμβαίνει μέσα σε ένα χρόνο στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας. Τα προηγούμενα τρία έχουν ως εξής: Στην ΕΛΒΑΛ, στις 19/5/98, έχασε τη ζωή του ο εργάτης Γ. Μπασινάς, όταν συνθλίφτηκε από τον ανατροπέα του μηχανήματος που εργαζόταν, λόγω του ότι δεν υπήρχε αυτόματο σύστημα διακοπής της λειτουργίας του.

Στην ΕΛΒΑΛ πάλι, του ομίλου Στασινόπουλου, συνέβη προ μηνός περίπου, στις 7/6, εργατικό ατύχημα, όταν ο Ν. Παπαδόπουλος από τη Χαλκίδα, εργαζόμενος στην εργολαβική εταιρία σιδηροκατασκευών ΕΚΕΜΑ ΕΠΕ, πέφτοντας από ύψος 10 μέτρων, έχασε τη ζωή του.

Στη χαρτοβιομηχανία "Αφοί Γιαζιτζόγλου ΑΒΕΕ" το Φλεβάρη του 1999 έχασε τη ζωή του ινδός εργαζόμενος, όταν η πρέσα τον συνέθλιψε.

Ο μακάβριος κατάλογος συμπληρώνεται συνέχεια από το αίμα της εργατικής τάξης, όσο η κυβέρνηση θα παραχωρεί νέα "κίνητρα" στους μεγαλοβιομηχάνους, όπως ο νόμος 2639/98, για να κερδοσκοπούν και να κινούνται ασύδοτα. Οσο δεν παίρνεται κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας. Οσο οι Επιθεωρήσεις Εργασίας θα είναι διακοσμητικό στοιχείο ή θα αποδυναμώνονται παραπέρα. Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι την ερχόμενη βδομάδα η Επιθεώρηση Σχηματαρίου παύει να λειτουργεί.Οσο, τέλος, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες - όπως αυτή του Εργατικού Κέντρου Θήβας - θα συνεχίζουν στην ίδια ρότα.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ