Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Δουλεμπόριο" και με τη... βούλα

Από επίσημα έγγραφα του ΓΕΝΕ αποκαλύπτεται ότι από 1/1/99 μέχρι 31/5/99, οι υπηρεσίες του εξέδωσαν 395 σημειώματα "μη προσφερομένου" για εργασία ναυτικού, όταν στις λίστες του Γραφείου είναι εγγεγραμμένοι 2.158 άνεργοι ναυτεργάτες και σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων ξεπερνάνε τις 5.000

Το όργιο του δουλεμπορίου σε βάρος των άνεργων ναυτεργατών με την πλήρη κάλυψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΥΕΝ και το μέγεθος της εφοπλιστικής ασυδοσίας, έρχονται να αποδείξουν με ανάγλυφο τρόπο αποκαλυπτικά στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Πρόκειται για το "Δελτίο Κίνησης Ναυτικών που προσφέρονται για ναυτολόγηση",το οποίο, μετά από πιέσεις, έφτασε στα χέρια των άνεργων ναυτεργατών και αφορά το πρώτο 5μηνο του 1999.

Συγκεκριμένα, στο Δελτίο Κίνησης του ΓΕΝΕ, αποδεικνύεται ότι το Γραφείο, το οποίο είναι υπηρεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, λειτουργεί στην ουσία για να παρέχει νομική κάλυψη στην εφοπλιστική ασυδοσία,παραβιάζοντας το ίδιο τη νομοθεσία και ενισχύοντας τα δουλεμπορικά κυκλώματα που λυμαίνονται την ακτή Μιαούλη.

Ετσι, όπως αποδεικνύεται από τις ίδιες τις καταστάσεις του ΓΕΝΕ, από την 1η Γενάρη μέχρι τις 31 Μάη του 1999 οι υπηρεσίες του εξέδωσαν 395 "σημειώματα μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη σε 594 αιτήσεις που κατέθεσαν ναυτιλιακές εταιρίες για ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτεργατών διαφόρων ειδικοτήτων! Αυτό, όταν στους καταλόγους του ίδιου του ΓΕΝΕ το Γενάρη είχαν εγγραφεί 2.158 άνεργοι, δηλαδή προσφερόμενοι για εργασία ναυτεργάτες, το Φλεβάρη 2.080,το Μάρτη 2.116,τον Απρίλη 2.098 και τον περασμένο μήνα Μάη 1.789!Να συμπληρωθεί δε, ότι λόγω της αναξιοπιστίας του ΓΕΝΕ, δε γράφονται όλοι οι άνεργοι στους καταλόγους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ναυτεργατικά σωματεία κάνουν λόγο για πάνω από 5.000 ανέργους και φυσικά "προσφερόμενους" για εργασία ναυτεργάτες!

Ακόμα στο Δελτίο Κίνησης του ΓΕΝΕ φαίνεται ότι οι 594 αιτήσεις που κατέθεσαν ναυτιλιακές εταιρίες, αφορούσαν 19 ειδικότητες ναυτεργατών, ενώ ναυτεργάτες από τις υπόλοιπες 32 και μάλιστα βασικές ειδικότητες δε ζητήθηκαν. Με δεδομένο ότι ένας ναυτεργάτης για να μπαρκάρει ειδικά σε ποντοπόρα πλοία πρέπει οπωσδήποτε να έχει σφραγίδα του ΓΕΝΕ, σύμφωνα με το Δελτίο Κίνησης, επί πέντε μήνες υποτίθεται ότι δε ζητήθηκε σε ποντοπόρα πλοία ούτε ένας αρχιμάγειρας, ούτε ένας οικονομικός αξιωματικός, ασυρματιστής, θαλαμηπόλος κλπ! Αυτό όμως δεν είναι αληθές, γιατί - σύμφωνα με τα στοιχεία των σωματείων - στο χρονικό διάστημα που εξετάζεται έχουν μπαρκάρει ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων. Ετσι αποδεικνύεται ότι το ΓΕΝΕ μοιράζεται αρμοδιότητες, ακόμα και τις σφραγίδες του, με τους δουλέμπορους ναυτιλιακούς πράκτορες!

Επιπλέον, ο αριθμός των 594 αιτήσεων καθρεφτίζει το μέγεθος της εφοπλιστικής ασυδοσίας, αν σημειωθεί ότι ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών αποτελείται συνολικά από 5.400 πλοία. Από αυτά τα 3.400 περίπου είναι πάνω από 100 κοχ. Δηλαδή, ένας τρίτος μηχανικός να μπαρκάριζε σε κάθε πλοίο Ελληνα εφοπλιστή, δε θα υπήρχαν συσσίτια στην Ακτή Μιαούλη...

Σ' αυτές τις προκλήσεις οι ναυτεργάτες απαντούν με τη συνέχιση του αγώνα τους. Την πρωτοβουλία για τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών έχουν αναλάβει η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Ετσι, χτες ναυτεργάτες, άνεργοι στην πλειοψηφία τους, έκαναν νέα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη συγκέντρωση στο ΓΕΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ