Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λάστιχο" τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων

Παράταση ωραρίων, απλήρωτες υπερωρίες, ψαλίδισμα αδειών... Πάνω από 1.000 υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας που κυκλοφορεί η ΕΣΑΚ

Καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, παράνομες και απλήρωτες υπερωρίες, μη χορήγηση των κανονικών αδειών... Απ' όλα έχει ο "μπαξές", τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών τραπεζών, αφού - όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Τραπεζών - με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο τραπεζικό σύστημα, (ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές - συγχωνεύσεις), "κυβέρνηση και τραπεζίτες, πιστοί στο "δόγμα" της ΟΝΕ, επιχειρούν πισωγύρισμα στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων", με την αμέριστη στήριξη της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΤΟΕ.

Θα αδικούσαμε τη "Γιούρομπανκ" να ισχυριζόμασταν ότι μόνο αυτή παραβιάζει, όχι μόνο το ωράριο εργασίας, αλλά και αυτό των συναλλαγών, το ίδιο πράττει και η Πίστεως και η συντριπτική πλειοψηφία ιδιωτικών και κρατικών τραπεζών. Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο στη "Γιούρομπανκ", αφού έχει παρατείνει το ωράριο συναλλαγών ως τις 4μμ,αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι δε θα φύγουν από το χώρο εργασίας τους πριν τις 5.30μμ.!

Καθεστώς σε όλες τις τράπεζες έχουν γίνει οι απλήρωτες υπερωρίες ή η πληρωμή ενός μέρους. Καθεστώς τείνουν να γίνουν και τα υπόλοιπα αδειών, που είναι αμφίβολο αν οι εργαζόμενοι θα τα πάρουν ποτέ. Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες χορηγούν μόνο δύο βδομάδες άδεια το καλοκαίρι, το υπόλοιπο που δικαιούνται οι εργαζόμενοι μπορούν να το πάρουν στη διάρκεια του καλοκαιριού εάν και εφόσον δεν υπάρχει φόρτος εργασίας, πράγμα σπάνιο. Ετσι, όλο και πιο συχνά συναντάται το φαινόμενο να υπάρχουν υπόλοιπα αδείας ακόμα και από το '97! Ολα αυτά βέβαια συνοδεύονται από ισχυρές δόσεις πίεσης προς τους εργαζόμενους.

"Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση - τονίζει η ΕΣΑΚ Τραπεζών - προκαλεί όχι μόνο τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, αλλά και την αντίδρασή τους". Ηδη, πάνω από 1.000 τραπεζοϋπάλληλοι έχουν υπογράψει κείμενο της παράταξης προς την ΟΤΟΕ, στο οποίο καταγγέλλεται η σύμβαση που υπέγραψε με τις τράπεζες, σύμφωνα με την οποία από 1η Αυγούστου θα εφαρμοστεί "πιλοτικά" ένα ψευδεπίγραφο 35ωρο.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και επισημαίνει την ανάγκη να "συγκροτήσουν ένα ταξικό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις που πλήττουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ