Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Β' ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Η Σαμοθράκη, κέντρο εικαστικών τεχνών

Το Συμπόσιο οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Στη Σαμοθράκη,αρχίζει αύριο και θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιουλίου το Β Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας,που οργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,με την εποπτεία του ΥΠΠΟ. Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του ΕΕΤΕ αποτελεί συνέχεια του πρώτου συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας".

Ο θεσμός αυτός, που το ΕΕΤΕ θέλει να "στεριώσει", έλκει την καταγωγή του στην ιδέα για την καθιέρωση "Πολιτιστικής Βαλκανιάδας",στα πρότυπα της "Αθλητικής Βαλκανιάδας". Η ιδέα αυτή "κατατέθηκε" από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Ουνέσκο, στην 10η Συνδιάσκεψη των Βαλκανικών Επιτροπών (τότε δεν περιλαμβανόταν η Αλβανία), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1982. Η απόφαση, τότε, των Βαλκανικών χωρών να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της "Πολιτιστικής Βαλκανιάδας" δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά "κινητοποιεί" πρωτοβουλίες όπως αυτή του Διαβαλκανικού Συμποσίου, όπως σημειώνει το ΕΕΤΕ, σε ανακοίνωσή του και βρίσκει συμπαραστάτες, όπως είναι λ.χ. ο Δήμος Σαμοθράκης. Ο δήμος αυτός "διαθέτει όλα τα στοιχεία για να γίνει κέντρο πολιτισμού και σημείο αναφοράς των λαών της Ευρώπης", αναφέρει το ΕΕΤΕ και τονίζει "ζητά όμως την ενεργό συμπαράσταση της πολιτείας και των φορέων για τη δημιουργία των ανάλογων προϋποθέσεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού".

Στο Β Συμπόσιο θα συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες από όλες τις βαλκανικές χώρες, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τις Εικαστικές Ενώσεις των χωρών τους. Οι 30 καλλιτέχνες θα ζήσουν για 15 ημέρες όλοι μαζί και θα δημιουργήσουν σε κοινούς χώρους έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλα.Κυρίως, όμως, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα φέρουν σε επαφή τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της πατρίδας τους, με τα στοιχεία του ευρύτερου γεωγραφικού. Τα έργα που θα δημιουργηθούν σ' αυτό το 15ήμερο, όπως και άλλα με την εξέλιξη του θεσμού, θα μείνουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Σαμοθράκης, με σκοπό την ίδρυση "Διαβαλκανικού Κέντρου Εικαστικών Τεχνών".

Σημειώνουμε ότι έχουν κληθεί καλλιτέχνες από όλες τις βαλκανικές χώρες και θα έρθουν από την Αλβανία (2), Βουλγαρία (4), Γιουγκοσλαβία (4),Ρουμανία (4), Τουρκία (4), ΔΠΓΜ (4). Την Ελλάδα με απόφαση της Επιτροπής Κρίσεων θα εκπροσωπήσουν οι: Καραντινός Γεράσιμος, Παπαδοπεράκη Ασπασία, Ρηγανάς Χρήστος, Σιάμκουρη Μάγδα.

Στα πλαίσια του συμποσίου θα γίνουν και οι εξής εκδηλώσεις: Εγκαίνια έκθεσης των έργων του συμποσίου στις 16/7 (8μ.μ.) στο "Λευκό Πύργο" - Χώρα Σαμοθράκης. Στρογγυλό τραπέζι στις 11/7 (8μ.μ.) με θέμα "Η Τέχνη στα Βαλκάνια, σήμερα, αύριο".Αποχαιρετισμός των καλλιτεχνών στις 17/7 (9.30μ.μ.) με παραδοσιακό Σαμοθρακιώτικο γλέντι στην πλατεία Πλατάνου - Χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ