Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Καταγγελία εναντίον του Εθνικού

Τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα εργασιακά δικαιώματα επικαλέστηκε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας ότι στη διάρκεια των δοκιμών του Εθνικού Θεάτρου για την παράσταση "Πέρσες" του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Βογιατζής, "παραβιάζεται συστηματικά η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ως προς το ωράριο εργασίας".

Το ΣΕΗ τόνισε ότι "η Συλλογική Σύμβαση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο προσωπικής διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου με τον εργοδότη", εφ' όσον σύμφωνα και με τον νομικό σύμβουλο "έχει κανονιστική ισχύ για τον κλάδο". Επίσημη καταγγελία από τους ηθοποιούς της παράστασης δεν έχει γίνει, γεγονός που αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αλλά οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ ανέφεραν ότι "η ανεργία στον κλάδο φτάνει το 82%, άρα είναι εύκολο να κάνεις συμβιβασμούς". Σύμφωνα με τη Σύμβαση, οι ώρες των δοκιμών δεν μπορούν να ξεπερνούν το πεντάωρο, αλλά για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου φτάνουν μέχρι και τις εννιά ώρες.

Το ΣΕΗ απευθύνθηκε κατ' αρχήν προφορικά στον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Νίκο Κούρκουλο, αφού όπως δήλωσαν "η ευθύνη βαραίνει κυρίως τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου. Αν και δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα, τελικά δεν έκανε τίποτα. Εξάλλου σε επόμενη συνάντηση που είχε το Σωματείο με εκπρόσωπο του Εθνικού, εκείνος είπε ότι το ωράριο επιμηκύνεται μόνο ευκαιριακά και δε δεσμεύτηκε σε τίποτα". Στη συνέχεια το ΣΕΗ κατήγγειλε με επιστολές το γεγονός στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να πάρουν θέσεις, έκανε εξώδικο στο Εθνικό Θέατρο, ενώ ο Επιθεωρητής Εργασίας έχει καταθέσει μήνυση.

Σημειώνουμε ότι πολύ λίγες μέρες μας χωρίζουν από την πρεμιέρα και όλοι αγωνιούν για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αλλωστε ο χρόνος των δοκιμών ήταν ήδη πολύ λίγος, αφού οι πρόβες ξεκίνησαν αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ