Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδιο της CIA για ανατροπή του Μιλόσεβιτς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η CIA έλαβε την εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον,ώστε να αποτελέσει τον κύριο και σοβαρότερο αγωγό της επιχείρησης ανατροπής του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γράφει χθες το περιοδικό "Τάιμ".

Η πολυπόθητη ανατροπή θα γίνει με τη βοήθεια των "χάκερς" της CIA που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ιδιωτικές οικονομικές συναλλαγές του Μιλόσεβιτς και να πάρουν κεφάλαια από τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό, πιθανώς στην Ελβετία, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Ρωσία και στην Κίνα, γράφει το "Τάιμ", επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η CIA προσπαθεί επίσης να διοχετεύσει μετρητά σε αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στη Γιουγκοσλαβία και να στρατολογήσει διαφωνούντες στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου και το γιουγκοσλαβικό στρατό. Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των δολοφονικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ο Κλίντον υπέγραψε ένα απόρρητο έγγραφο που δίνει στη CIA το "πράσινο φως" για να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Μιλόσεβιτς. Ενα σχέδιο για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο ηγέτη στη Γιουγκοσλαβία, για την επίτευξη του οποίου θα υπάρξει κοινή ή συντονισμένη δράση διπλωματών, τραπεζιτών ακόμα και ντισκ - τζόκεϊώστε να διεξαγάγουν μια προπαγανδιστική εκστρατεία που θα αντισταθμίσει εκείνη του Μιλόσεβιτς. Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία Πληροφόρησης των ΗΠΑ (USIS) σχεδιάζει να εγκαταστήσει έξι ραδιοφωνικούς αναμεταδότες στα σύνορα της Σερβίας και να μεταδίδει στη χώρα διαρκώς δυτικά ειδησεογραφικά προγράμματα.

Προς τα παρόν η εκστρατεία της CIA συναντά δυσκολίες, αφ' ενός, γιατί μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς, ενώ οι αμερικανικές ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις "πνίγονται" από τα μέσα ενημέρωσης του Μιλόσεβιτς, όπως γράφει το "Τάιμ".

Επίσης, η κοινή συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ λειτούργησε και ως μέσο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να συζητήσουν πώς καθεμιά από τις χώρες αυτές μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις της με διαφωνούντες στη Σερβία, αφού "καθιστούμε σαφές ότι δε θέλουμε να βλέπουμε τον Μιλόσεβιτς στο μέλλον", όπως δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ. Το "Τάιμ" αναφέρει επίσης ότι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον θέλουν να βοηθήσει στην εκδίωξη του Μιλόσεβιτς ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, η συμβολή του οποίου στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία υπήρξε καθοριστική!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ