Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Τ. ΜΠΛΕΡ
Απειλεί με αποκλεισμό του Σιν Φέιν

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Δριμεία επίθεση κατά του Σιν Φέιν, πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) εξαπέλυσε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει, τουλάχιστον, την επίτευξη συμφωνίας μόνο με τους Προτεστάντες Ενωτικούς του Ολστερ και να δώσει ώθηση στις, τελματωμένες τα τελευταία 24ωρα, συνομιλίες για το σχηματισμό ενωτικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Τόνι Μπλερ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη χθες, κατηγόρησε το Σιν Φέιν ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στη Β. Ιρλανδία, καθώς αρνείται να δεσμευτεί για άμεσο αφοπλισμό του IRA. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε, για άλλη μια φορά, τονίζοντας ότι μιλά και εκ μέρους του Ιρλανδού συνομιλητή και ομολόγου του Μπέρτι Αχερν, τους Ενωτικούς του Ολστερ να αποδεχτούν την εκπονηθείσα πρόταση και να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ηγέτη των Ενωτικών Ντέιβιντ Τριμπλ. Ο Μπλερ προσκάλεσε τους Ενωτικούς του Ολστερ σε ξεχωριστές συνομιλίες κεκλισμένων των θυρών και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για την κυβέρνηση θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις, που θα υποχρεώνουν τον IRA να αφοπλιστεί και σε περίπτωση που δεν το πράξει θα απομακρύνουν από τον κυβερνητικό σχηματισμό το Σιν Φέιν.

Ο Μπλερ, όπως και ο Αχερν, κατηγόρησαν το Σιν Φέιν ότι δε φέρνει σε πέρας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, καθώς υποστηρίζουν ότι είχε δεσμευτεί, ήδη, από την υπογραφή της κατ' αρχήν ειρηνευτικής συμφωνίας, πέρυσι τη Μεγάλη Παρασκευή, για σταδιακό αφοπλισμό του IRA. Από την πλευρά τους, οι Ενωτική του Ολστερ αρνούνται να προσέλθουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τη βρετανική και ιρλανδική κυβέρνηση, επιμένοντας στην πάγια θέση τους ότι πρέπει ο αφοπλισμός του IRA να προηγηθεί οποιασδήποτε ανάθεσης κυβερνητικού χαρτοφυλακίου στο Σιν Φέιν.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, υπογράμμιζε, χθες, ότι οι απειλές του Βρετανού πρωθυπουργού αν τεθούν σε εφαρμογή, οδηγούν στην άμεση κατάργηση της περυσινής ειρηνευτικής συμφωνίας που αναφέρεται ρητά στο σχηματισμό ενωτικής κυβέρνησης από Καθολικούς και Προτεστάντες. Επιπλέον, ο Ανταμς καθιστά σαφές ότι, ήδη, από την υπογραφή της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, το Σιν Φέιν δεν είχε δεσμευτεί εκ μέρους του IRA αλλά είχε δηλώσει ότι "θα ασκήσει τις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις ώστε να αρχίσει ο αφοπλισμός του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού". Ο ίδιος ο IRA έχει παραμείνει σιωπηλός, κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών. Υπενθυμίζεται ότι, αμέσως μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας είχε αποκλείσει, με ανακοινώσεις του, το ενδεχόμενο παράδοσης του οπλισμού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ