Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκρηκτική κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η κατάσταση στον Βόρειο Καύκασο οξύνεται κάθε μέρα. Στην περιοχή αυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν επήλθε μια πραγματική, σταθερή ειρήνη μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία, διότι μόνο στην Τσετσενία δρουν ανεξέλεγκτα 60 ένοπλες συμμορίες, που απαγάγουν ανθρώπους, παίρνουν ομήρους, κάνουν επιδρομές στο γειτονικό Νταγκεστάν, σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σεβόντνια", στο έδαφος της Τσεστενίας κρατούνται σήμερα παράνομα περίπου 1.200 άτομα, μεταξύ τους τρεις ξένοι πολίτες. Σε σχέση με την κατάσταση αυτή, το Σάββατο, 3 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νάλτσικ, πρωτεύουσα της Καμπαρντινο - Μπαλκαρίας, η σύνοδος "Τα προβλήματα των απαγωγών, της ομηρίας και της πώλησης ανθρώπων". Η Τσετσενία έχει γίνει ο"χώρος της μαφίας των ναρκωτικών", εκεί έχει οργανωθεί η παραγωγή ηρωίνης και σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, ένα τέτοιο εργοστάσιο ανήκει στο γνωστό από τις τρομοκρατικές ενέργειες Σαμίλ Μπασάγεφ.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον νέο υπουργό Εσωτερικών Βλαντίμιρ Ρουσάιλο να δηλώσει ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να θέσει τέρμα στις ομάδες Τσετσένων συμμοριτών που αριθμούν περίπου 3.000 άτομα. "Εδωσα εντολή, η οποία ήδη εκτελείται να γίνουν προληπτικά πλήγματα από αέρος και με πυροβολικό στις βάσεις των ανταρτών και του οπλισμού τους που έχει εντοπίσει η κατασκοπία μας. Εχουμε απέναντί μας έναν δυνατό, ύπουλο και ανελέητο εχθρό. Γι' αυτόν δεν υπάρχουν κανόνες, υποχρεώσεις και συμβιβασμοί", τόνισε ο Ρουσάιλο και επισήμανε ότι η τσετσενικές αρχές δεν ελέγχουν την πραγματική κατάσταση στη Δημοκρατία αυτή. Η κατάσταση ελέγχεται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ακριβέστερα, από τους αρχηγούς των συμμοριών. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, σκοπός τους είναι"να αποκόψουν όλο τον Βόρειο Καύκασο με τη σημαντική γεωστρατηγική θέση και τους πλούσιους πόρους του από τη Ρωσία, να δημιουργήσουν εκεί ένα ψευτομουσουλμανικό κράτος - μαριονέτα εγκληματικού τύπου, πιθανόν, να κλονίσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία στο σύνολό της, δηλαδή να πραγματοποιήσουν μια νέα παγκόσμια ανακατάταξη. Συνάμα αυτοί που βρίσκονται πίσω απ' αυτό το σχέδιο δεν ενδιαφέρονται για καμία από τις πιθανές λύσεις του τσετσενικού προβλήματος. Ακόμα και η άμεση λύση του ζητήματος του μελλοντικού καθεστώτος της Τσετσενίας δε θα αλλάξει την ουσία των συντελούμενων διεργασιών". Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας απηύθυναν έκκληση στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να λάβει νέα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Βόρειο Καύκασο.

Πράγματι, σ' αυτή την περιοχή παίζεται το ίδιο χαρτί, όπως και στα Βαλκάνια. Κι εκεί οι ίδιες παρασκηνιακές δυνάμεις διευθύνουν όχι μόνο τους Τσετσένους αντάρτες, αλλά και την ηγεσία της Τσετσενίας, η οποία είτε δε θέλει, είτε δεν είναι καθόλου σε θέση να βάλει μια στοιχειώδη τάξη στο έδαφός της και να θέσει τέρμα στον μεσαιωνικό σκοταδισμό. Η ηγεσία της Τσετσενίας, αντιδρώντας στην απόφαση της Ρωσίας για προληπτικά πλήγματα στις βάσεις των Τσετσένων "μαχητών", απείλησε με σειρά βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης Καζμπέκ Μαχασόφ δήλωσε, μάλιστα, ότι "δε μας τρομάζουν οι απειλές". Στο μεταξύ, χτες το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, "προληπτική" επίθεση από αέρος εξαπέλυσαν ρωσικά ελικόπτερα εναντίον ένοπλης ομάδας 150 - 200 Τσετσένων ανταρτών.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών του Νταγκεστάν Μαγκομέτ Μαγκομέντοφ δήλωσε ότι οι πολίτες στο Νταγκεστάν υποστηρίζουν τη λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση ενόπλων συμμοριών από τη γειτονική Τσετσενία που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας. Σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά αυτής Δημοκρατίας ζητήθηκε από τις αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία του πληθυσμού από τις ένοπλες συμμορίες των Τσετσένων. Στο μεταξύ, το Σάββατο βράδυ Τσετσένοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ρώσων στρατιωτών στην πόλη Κιζλιάρ, στα σύνορα Νταγκεστάν - Τσετσενίας, δίχως να υπάρξουν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ