Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ρατσιστική κούρσα θανάτου

ΣΙΚΑΓΟ.-

Τον τρόμο και το θάνατο σκόρπισε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε ολόκληρη την πολιτεία του Ιλινόις ένας νεαρός ρατσιστής, ο οποίος επί δύο συνεχόμενα 24ωρα οδηγούσε στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων και πυροβολούσε αδιακρίτως μαύρους, εβραίους και ασιάτες.

Δύο νεκροί και 16 τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τελικός απολογισμός της δολοφονικής κούρσας του 21χρονου Μπέντζαμιν Ναθάνιελ Σμιθ. Ο νεαρός, που ήταν μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης "Παγκόσμια Εκκλησία του Δημιουργού", άρχισε τη θανατηφόρα διαδρομή του την Παρασκευή από το Σικάγο, όπου πυροβόλησε θανάσιμα έναν μαύρο προπονητή του μπάσκετ και ελαφρότερα 6 ορθόδοξους εβραίους. Συνέχισε το "έργο" του σε άλλες δύο πόλεις του Ιλινόις, στοχεύοντας 1 ζευγάρι ασιατών, δύο μαύρους και άλλους 6 ασιάτες, ενώ την Κυριακή τραυμάτισε θανάσιμα έναν Κορεάτη στο Μπλούμινγκτον της Ινδιανάπολης. Η τρελή του κούρσα τελείωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν αυτοπυροβολήθηκε, ενώ οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο του Ιλινόις, καταδιωκόμενος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του FBI Ντουγκ Γκάρισον, όλα τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο Σμιθ είναι ο ένοχος για όλες τις επιθέσεις που σημάδεψαν το Ιλινόις κατά τη διάρκεια του εορταστικού Σαββατοκύριακου για την επέτειο της 4ης Ιουλίου 1779, ημέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία. Στο φορτηγάκι που οδηγούσε ο Σμιθ όταν αυτοπυροβολήθηκε βρέθηκαν δύο όπλα που ταιριάζουν απόλυτα με τις σφαίρες που δέχτηκαν τα θύματα και το μόνο που απομένει είναι να γίνει διασταύρωση των αποτυπωμάτων του.

Αν και ο 21χρονος δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία παλαιότερα, εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων δήλωναν, χτες, ότι τον είχαν προσέξει, τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αναλάβει ενεργό δράση ως μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης "Παγκόσμια Εκκλησία του Δημιουργού". Μάλιστα, καθηγητές του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, όπου σπούδαζε, υπογράμμιζαν ότι του είχαν γίνει παρατηρήσεις για φυλλάδια με ρατσιστικό περιεχόμενο, που μοίραζε πέρυσι στο χώρο του Πανεπιστημίου, και τα οποία κατηγορούσαν τις αμερικανικές κυβερνήσεις ότι κάνουν διακρίσεις υπέρ των κατώτερων ειδών και των μειονοτήτων και καταπιέζουν τους ανώτερους λευκούς. "Δεν είχε δείξει δείγματα βίαιης συμπεριφοράς", ήταν η λακωνική δήλωσε που αρκέστηκε να κάνει ο ηγέτης της ρατσιστικής οργάνωσης Ματ Χέιλ, που απέφυγε, φυσικά, να σχολιάσει την επιλογή των θυμάτων του 21χρονου δολοφόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ