Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΑΚ
Αγωνιστική "ασπίδα" για την ασφάλιση

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους "να δυναμώσουν το μέτωπο αγώνα, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να παλέψουν για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής", απευθύνει η ΕΣΑΚ με αφορμή τις δηλώσεις Νεκτάριου και Παπαϊωάννου για την κοινωνική ασφάλιση. Η παράταξη καλεί ακόμα σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 15 Ιούλη, στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλεται η "σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους της ΟΝΕ και στις συνταγές του κεφαλαίου, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" για την αντεργατική πολιτική και για την προετοιμαζόμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, αφού όπως υπογραμμίζεται: "Στο στόχαστρό της μπαίνει η παραπέρα μείωση των κύριων συντάξεων, η κατάργηση των επικουρικών, με την αύξηση των ορίων ηλικίας και την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές. Ακόμα, παραδίδει την περιουσία του ΙΚΑ στους ιδιώτες, μια περιουσία που δημιουργήθηκε από το μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για παραπέρα μείωση των παροχών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση και για υποκρισία σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του ΙΚΑ, σημειώνοντας πως "αυτά είναι δημιούργημα της δικής της πολιτικής, αφού οι νόμοι που μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν στρέφονται ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο για την είσπραξη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που χρωστάνε οι βιομήχανοι στο ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία, αλλά και το ίδιο το κράτος που δεν απέδωσε στο ΙΚΑ τα χρήματα που προβλέπονται από τις υποχρεώσεις της τριμερούς χρηματοδότησης". Μια άλλη "πληγή" για το ασφαλιστικό σύστημα, κατά την ΕΣΑΚ, είναι και "οι χιλιάδες ανασφάλιστοι ντόπιοι και αλλοδαποί", μια "πληγή" που "διαρκώς χειροτερεύει, αφού με την εφαρμογή και των νέων εργασιακών σχέσεων δίνεται η ευκαιρία στους εργοδότες για νέο αντιασφαλιστικό πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων".

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι: "Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η σωτηρία του ΙΚΑ, αλλά το ξεθεμελίωμά του. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων οι συντάξεις θα μετατραπούν σε βοηθήματα πρόνοιας και οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην εξαθλίωση, όπως ακριβώς επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών".

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Σε συνεχή επαγρύπνηση

Σε διαρκή επαγρύπνηση και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 15 Ιούλη, καλεί τους οικοδόμους η Ομοσπονδία Οικοδόμων για να αποκρούσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει συθέμελα την κοινωνική ασφάλιση.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου και του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου για την κατάργηση των επικουρικών και την καθιέρωση ενός τριφασικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης "κινούνται στα πλαίσια των κατευθύνσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η Ομοσπονδία καταδικάζει την ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, την ανάθεση "στα αρπακτικά της αγοράς του μόχθου και του ιδρώτα των ασφαλισμένων".

"Οι οπαδοί του ναού της Θεμιστοκλέους, του ναού της διαπλοκής, της ρεμούλας και της αρπαχτής, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα αρκεί να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου". Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που "όχι μόνο δεν έχει βρει μια λέξη να αντιδράσει, αλλά λειτουργεί σαν Δούρειος Ιππος για το πέρασμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Η Ομοσπονδία απευθυνόμενη στους εργαζόμενους σημειώνει ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες πλειοψηφίες και τους καλεί να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, ώστε "να δυναμώσει ο ταξικός αγωνιστικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν ο Παπαϊωάννου «καθησυχάζει» (2000-01-13 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση (1999-07-10 00:00:00.0)
Αναγγελία θυέλλης... (1999-07-06 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο οι οικοδόμοι (1999-03-16 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους οι οικοδόμοι (1999-03-13 00:00:00.0)
"Καρπός του αγώνα μας" (1997-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ