Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Η ΕΥΡΩ-σύναξη κατολισθαίνει στο περιθώριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Το ευρω-νόμισμα εμφανίζει ήδη τα συμπτώματα των ενδοκαπιταλιστικών πιέσεων, κινούμενο πτωτικά. Κατά την ίδια περίοδο, το δολάριο και η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ισχυροποιούνται, καταγράφοντας τις αντιστάσεις του μητροπολιτικού ιμπεριαλιστικού κέντρου, που, αυξάνοντας και για άλλους λόγους τα τραπεζικά επιτόκια, έστω και κατά μικρό ποσοστό, μπορεί να επηρεάζει, εκτός των άλλων, την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, την ίδια στιγμή το γιεν, ως σύμβολο των ασιατικών "τρίγρεων" που έχουν υποστεί καθίζηση, ανακτά έδαφος.

Πέρα από τις συγκυρίες αυτές, ακόμη και οι ισχυρότεροι των Ευρωπαίων εταίρων, όπως η Γαλλία, προβληματίζονται για την τύχη του Συμφώνου Σταθερότητας και των δεικτών που το συνοδεύουν.

Αυτόν ακριβώς τον καιρό, η ανατίμηση του πετρελαίου προκαλεί ανησυχίες στην κυβέρνηση για τις αρνητικές επιπτώσεις, που μπορεί να έχει πάνω στο δείκτη του πληθωρισμού, που θεωρείται κεντρικό στοιχείο της ασκούμενης ασφυκτικής περιοριστικής πολιτικής και προαπαιτούμενο για την πορεία προς τη νομισματική ενοποίηση, που απέχει πολύ από την οικονομική, όπως αφήνει απατηλά να υπονοηθεί η συντομογραφία: ΟΝΕ.

Εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες των ευρωπαϊκών αναταράξεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περίκλειστη στο ρόλο "σωτηρίας" και παρά τις εσωκομματικές τριβές νομής της διαδοχής, δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει την ίδια οικονομική πολιτική καθήλωσης στη στασιμότητα, που παράγει φτώχεια και ανεργία. Και προχωρεί ακάθεκτη και "απαρέγκλιτα", όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο στραγγαλισμό των κοινωνικών κατακτήσεων και του ασφαλιστικού τομέα. Υπακούοντας στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και τις εντολές του διεθνούς επόπτη του κεφαλαίου, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πρόσφατα κατέγραψε τα μέχρι τώρα βήματα και διατύπωσε την επιταγή συμμόρφωσης προς την ίδια άκαμπτη περιοριστική οικονομική πολιτική. Για πόσο διάστημα; Ατέρμων ο χρόνος και το μέλλον αόρατον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε προβλέψεις γίνονται πια από την κυβέρνηση, ούτε υποσχέσεις δίνονται για τη μετά την είσοδο στην ΟΝΕ ...ευωχία της νέας χιλιετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ