Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύεται το αστυνομικό κράτος

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο για το αρχηγείο της αστυνομίας για ψήφιση από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και, μάλιστα, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τα πολιτικά κόμματα. Η χρονική στιγμή προφανώς δεν είναι τυχαία, αφού συμπίπτει με τις επιχειρήσεις - "σκούπα" και τις αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης με θύματα τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στη χώρα μας. Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει το αστυνομικό σύστημα της χώρας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, είναι ενταγμένο στο υπό διαμόρφωση νέο δόγμα ασφάλειας στον ενιαίο χώρο των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Σένγκεν. Μια συμφωνία, που τέθηκε σε εφαρμογή και στη χώρα μας, υποτίθεται, για τη θωράκιση των συνόρων και την προστασία των πληθυσμών της Ευρώπης από την "εισβολή" των ανεπιθύμητων αλλοδαπών - υπηκόων χωρών εκτός Σένγκεν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η δημιουργία του αρχηγείου υπαγορεύτηκε "από τη μεταβολή της αστυνομικής πραγματικότητας, από τις πολιτικοοικονομικές μεταβολές που σημειώθηκαν παγκόσμια, από το άνοιγμα των συνόρων και τη θέση της Ελλάδας ως πύλης εισόδου και χώρας παραμονής και εργασίας οικονομικών μεταναστών και την άναρχη αστικοποίηση και το γιγαντισμό των πόλεων. Τα δεδομένα αυτά, σε συνάρτηση με την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβάλλουν την υιοθέτηση νέων οργανωτικών και λειτουργικών δομών στην αστυνομία, ώστε αυτή να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να ανταποκριθεί, αποτελεσματικά, στις σύγχρονες απαιτήσεις".

Η ομολογία του υπουργείου ότι το σημερινό αστυνομικό σύστημα έφαγε τα ψωμιά του και πρέπει να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων, δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να αλλάξει τον προσανατολισμό της αστυνομίας. Αντίθετα, αξιοποιώντας την ανησυχία που προκαλεί στους πολίτες η αυξητική τάση της εγκληματικότητας, προωθεί μέτρα ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Σ' αυτά περιλαμβάνεται η λεγόμενη ανασυγκρότηση της οργανωτικής δομής των επιτελείων της αστυνομίας, η δημιουργία γενικών αστυνομικών διευθύνσεων σε δώδεκα περιφέρειες της χώρας στο πρότυπο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του αρχηγού, η δημιουργία συμβουλίων σχεδιασμού της πολιτικής δημόσιας τάξης και διαχείρισης των κρίσεων κλπ.

Την ίδια ώρα, από το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή απουσιάζουν οποιαδήποτε μέτρα για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, για την ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των αστυνομικών και δεν περιλαμβάνονται ούτε θεσμικές αλλαγές που ζητούν ακόμα και τα σωματεία των αστυνομικών (προαγωγές αξιωματικών, διαφάνεια στις κρίσεις, δημοκρατική εκπαίδευση κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ