Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Μια κλοπή χωρίς προηγούμενο

Τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων "περί επίλυσης" του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ, που προβάλλει η κυβέρνηση με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αποτελούν προγεφύρωμα για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στην Επιχείρηση και την άλωσή της από το μεγάλο κεφάλαιο

Μέσα από το χτύπημα και το ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, επιχειρεί η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ιδιωτικοποιήσει - διαλύσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Αυτόν τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό, που επί πενήντα σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, ανδρώθηκε πρωτίστως με τα λεφτά του ελληνικού λαού και δευτερευόντως με τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, που χρησιμοποιήθηκαν σαν αιμοδότες της Επιχείρησης, αφού κατέβαλλαν στην ίδια, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το κατά πόσο όμως η κυβέρνηση θα καταφέρει να καθυποτάξει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, έγκειται στην αγωνιστικότητα τόσων των ίδιων, όσο και του ελληνικού λαού, που θα δει τη μεγαλύτερη δημόσια περιουσία να γίνεται έρμαιο στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, με τραγικές επιπτώσεις τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και στο βιοτικό επίπεδό του.

Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται άσχετη με την επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας μας. Το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, βρίσκεται στο δρόμο της κυβερνητικής επέλασης ξεθεμελιώματος των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχει κατοχυρώσει με αγώνες η εργατική τάξη.Το δυσάρεστο όμως είναι, ότι οι της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) συνεχίζουν "να βάζουν πλάτη" ώστε να περάσουν ανώδυνα οι επιλογές της κυβέρνησης.

Η ένταση της κυβερνητικο-συνδικαλιστικής "φιλολογίας" των τελευταίων ημερών, περί "επίλυσης" του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και τα όποια δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που κρούουν... κώδωνες κινδύνου, αποτελούν τα προγεφυρώματα για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων της ΔΕΗ. Μια διάλυση που θα προηγηθεί της ολοκληρωτικής διάλυσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της παράδοσής της στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, αποτελούν και τον "αφιονισμό" της κοινής γνώμης και του ελληνικού λαού, που επιχειρείται να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, με τη μέθοδο του "κοινωνικού αυτοματισμού". Μια μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής στην κυβέρνηση. Τα δημοσιεύματα αυτά - που προλειαίνουν για την κυβέρνηση το έδαφος να διαλύσει τη ΔΕΗ, κάνουν λόγο περί αύξησης της τιμής του ρεύματος μέχρι και 450%, εάν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης - αυτόν ακριβώς το ρόλο υπηρετούν.

Κυβερνητικό κατασκεύασμα το "πρόβλημα" του ασφαλιστικού

Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί και να αποσαφηνιστεί ότι το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έλλειμμα αυτή η υποχρέωση της ΔΕΗ, απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ισα ίσα, αν δεν είχε εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα, η ΔΕΗ δε θα είχε τη σημερινή της ανάπτυξη. Τα αποθεματικά του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ, σύμφωνα με μελέτη διεθνούς εταιρίας που έγινε το 1992, εάν συγκεντροποιούνταν και δε χρησιμοποιούνταν για τις επενδύσεις της ΔΕΗ, θα άγγιζαν σήμερα τα 1,5 περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές.Αρα, το πρόβλημα του Ασφαλιστικού το γεννά η κυβέρνηση, η οποία - προκειμένου να δέσει τη ΔΕΗ στο άρμα εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών- επιδιώκει να "ξεφορτώσει" την επιχείρηση από τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις, έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ώστε να την παραδώσει "καθαρή" στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει πως, στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, όλες οι εισφορές δεκαετιών των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα πάνε ουσιαστικά "στράφι" για τον ελληνικό λαό, αφού θα αποτελέσουν πακτωλό κερδών για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που θα αλώσουν την επιχείρηση.

Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα της ΔΕΗ, για το οποίο τόσο μεγάλο ντόρο δημιουργεί η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτή διοίκηση της Επιχείρησης, εφαρμόστηκε το 1966 με το Νόμο 4491/66, έχει τα χαρακτηριστικά της "ασφάλισης στον εργοδότη" και αποτέλεσε μεγάλη πηγή άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξή της. Πρέπει να σημειωθεί ότι, η εφαρμογή του συγκεκριμένου ασφαλιστικού συστήματος επιτεύχθηκε με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, και από ό,τι αποδείχτηκε στη συνέχεια,- και είναι πανθομολογούμενο - αποτέλεσε μεγάλο πρόκριμα για την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κρατούνταν από τη ΔΕΗ, προκειμένου αυτή να τις χρησιμοποιεί για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αποφεύγει (η ΔΕΗ) τον επαχθή τραπεζικό δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περίοδο που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν νέας ηλικίας και γι' αυτό, μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80, η ΔΕΗ άρχισε να πληρώνει ποσά για συντάξεις. Το παραπάνω γεγονός το παραδέχονται ακόμη και οι εταιρίες που έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν "στημένες" μελέτες για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Σήμερα, η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας, ως "βασιλικότερη του βασιλέως", την Κοινοτική Οδηγία 92/96 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρεί κυριολεκτικά σαν κλέφτης να παραδώσει τη ΔΕΗ στα κερδοσκοπικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προβαίνοντας σε μία άνευ προηγούμενου υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ασύστολα ψεύδη

Καταφεύγοντας σε ασύστολα ψεύδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η απελευθέρωση - διάλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαιότητα. Οντως είναι αναγκαιότητα. Οχι όμως για τον ελληνικό λαό, αλλά για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που στο όνομα του ανταγωνισμού και στην αύξηση των κερδών τους, επιβάλλουν να παραδοθεί η ΔΕΗ στα συμφέροντά τους. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το Φλεβάρη του 2001, θα σημάνει ότι η ΔΕΗ θα χάσει τους μεγαλύτερους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας (ποσοστό 23% των πελατών της). Αποτέλεσμα αυτού, η χασούρα της ΔΕΗ να επιχειρηθεί να καλυφθεί μέσω των μη επιλεγόντων πελατών, οι οποίοι είναι οι οικιακοί χρήστες, που θα δουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά!

Η ΔΕΗ, ως μετοχοποιημένη - ιδιωτικοποιημένη πλέον επιχείρηση, που η περιουσία της θα "τζογάρεται" στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού, χάνοντας πλήρως τον κοινωφελή της χαρακτήρα. Αυτό που είναι σίγουρο, αλλά και δεδηλωμένο από την κυβέρνηση, είναι, ότι λειτουργώντας η ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα έχει ως αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους της, με οποιοδήποτε τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται. Γι' αυτό λοιπόν, οι επίδοξοι μέτοχοι της ΔΕΗ επιτάσσουν να απεμπλακεί η επιχείρηση από τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ώστε να μην επιφορτιστούν το σύνολο των ασφαλιστικών της υποχρεώσεων, που με τις σημερινές εκτιμήσεις αγγίζει τα 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Να ποιο μέλλον τους ετοιμάζουν

Η κυβέρνηση, αναθέτοντας "κατά παραγγελία" εκθέσεις, σε διάφορους ξένους μελετητές, επιδιώκει να εμφανίσει το μαύρο άσπρο και ετοιμάζεται να ρίξει στον Καιάδα τα ασφαλιστικά δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης. Με παντιέρα τις κοινοτικές οδηγίες και με στόχο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, όχι μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά του συνόλου της χώρας, φτάνει στο σημείο να διατυμπανίζει, ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ "έχει πρόβλημα".Γι' αυτό με βάση την κατά παραγγελία έκθεση που πραγματοποίησε η αγγλική PRICE WATERHOUSE COΟPERS η οποία εσκεμμένα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εισφορές χρόνων των εργαζομένων της ΔΕΗ, έρχεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα ασφάλισης των εργαζομένων της, που θα παρέχει συντάξεις στο 68% των αντίστοιχων σημερινών...

Η έκθεση της PRICE WATERHOUSE COΟPERS είναι αποκαλυπτική για το ποιος επιτάσσει την κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σε κάποιο σημείο αναφέρει επί λέξει: "Η Οδηγία της ΕΕ για την απορύθμιση της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρισμού θα τεθεί σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2001. Η ΔΕΗ θα χάσει τότε το μονοπωλιακό της καθεστώς της και θα πρέπει να ανταγωνιστεί νεο-εισερχόμενους φορείς. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν ξεκινήσει με ένα σημαντικό εγγενές μειονέκτημα, δηλαδή το ταχέως αυξανόμενο κόστος του Ασφαλιστικού Συστήματος"! Δηλαδή τις χρόνιες εισφορές των εργαζομένων της ΔΕΗ, τις εμφανίζουν τώρα ως μειονέκτημα της επιχείρησης. Η ίδια μελετητική εταιρία, όμως, λίγο πιο πάνω αναφέρει πως με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα "η ΔΕΗ είχε όφελος, τόσο γιατί δε χρειαζόταν να καταβάλλει εισφορές για να χρηματοδοτήσει το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και μέσω μιας φθηνής πηγής κεφαλαίου", ενώ επίσης σημειώνει ότι "η νομοθεσία σύστασης (του ταμείου) δεν απαιτούσε από την επιχείρηση να δημιουργήσει ένα εξωτερικό ταμείο και κάθε έσοδό της σχετικά με το Ασφαλιστικό Σύστημα, ενσωματωνόταν ουσιαστικά στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ με τη μορφή του πάγιου κεφαλαίου".

Με αυτές τις αναφορές, της ίδιας της PRICE WATERHOUSE COPPERS, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αφελής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το Ασφαλιστικό Σύστημα, καθώς επίσης ότι είναι μεγάλο ψέμα ο όρος "έλλειμμα", που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αφού οι εισφορές των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης. Ακόμα και οι ίδιοι, από όσα είδαμε πιο πάνω, παραδέχονται ότι οι εισφορές των εργαζομένων ενσωματώθηκαν στο κεφάλαιο της ΔΕΗ και πως αποτέλεσαν φθηνή πηγή κεφαλαίου.

Συνεπώς η ΔΕΗ, ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού και ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει με την περιουσία του.

Αλλο σημαντικό σημείο, που αποδεικνύει τη θρασύτητα της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι το σημείο που η ίδια η έκθεση της PRICE WATERHOUSE COΟPERS, σημειώνει: "Αρχικά, μόνο οι εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων επαρκούσαν για να καλύψουν τις ετήσιες πληρωμές παροχών. Η επιχείρηση είχε όφελος τόσο από τις θετικές ταμειακές ροές όσο και εξαιτίας της πρόσβασης σε μια φθηνή πηγή κεφαλαίου". Αυτό το "αρχικά" όπως αποσαφηνίζεται σε άλλο σημείο, είναι από τη δημιουργία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή από το 1966 μέχρι το 1985! Για 21 ολόκληρα χρόνια η ΔΕΗ δε χρειάστηκε να διαθέσει φράγκο για ασφαλιστικές εισφορές! Συνεπώς, γίνεται προφανές πως πρόκειται για μια υπεξαίρεση, αλλά και για μια απάτη άνευ προηγουμένου, που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει η ιστορία της χώρας μας.

Οσο δε για τη χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού φορέα, που θα πρέπει να βασίζεται στο ίδιο πρότυπο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, η PRICE WATERHOUSE COΟPERS, προτείνει:

  • Να διατηρείται ο ρόλος του κράτους ως εγγυητής της κοινωνικής ασφάλισης μέσω μίας αμεσότερης εγγύησης, ώστε να καλυφθεί μέρος των παροχών του ασφαλιστικού συστήματος. "Συνιστούμε το επίπεδο αυτής της εγγύησης να οριστεί στο επίπεδο της εγγύησης που προσφέρεται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ".
  • Να δημιουργούνται περιουσιακά στοιχεία αποκλειστικά προς χρήση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω:

- προεξόφλησης μιας πρόσθετης εισφοράς για την ηλεκτρική ενέργεια,

- ενός δανείου από το κράτος, που θα εξοφληθεί από τα έσοδα της διάθεσης μετοχών,

- της πώλησης και της επανεκμίσθωσης (leaseback) περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

  • Προαιρετική ανταλλαγή μέρους των παροχών συντάξεων με "μετατρέψιμα ομόλογα", που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές σε περίπτωση διάθεσης μετοχών.

Η έκθεση δεν αναφέρει το μέγεθος των ποσών που θα πρέπει να καταβληθούν για τη δημιουργία του "νέου" ασφαλιστικού φορέα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα πρέπει να επιβαρυνθεί, διότι, όπως σημειώνει η έκθεση, "τότε θα κινδυνεύσει η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ"! Το πιθανότερο είναι να δίνονται ποσά, ίσα - ίσα για την πληρωμή των συντάξεων, ακόμα και να κοροϊδέψουν κάποιους, μοιράζοντας χαρτιά, ως ομόλογα και μετοχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τινάζονται στον αέρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ και τίθεται εν αμφιβόλω, εάν οι ήδη εργαζόμενοι της ΔΕΗ πάρουν ποτέ σύνταξη.

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ