Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο καθένας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη ΔΕΗ

Του Ηλία ΣΤΑΜΕΛΟΥ*

Στην επικαιρότητα έχει έρθει η ΔΕΗ. Μετά τις Ευρωεκλογές και παρά την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλώνουν από το βήμα του ΣΕΒ ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική και την υλοποίηση των στόχων που είχαν βάλει, δίνοντας έτσι διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους, να μην ανησυχούν. Ανάμεσα στα σοβαρά μέτρα, ξεχωρίζει η απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παράδοσή της στους ιδιώτες. Ετσι ώστε, να γίνει δυνατή η υλοποίηση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι"υποσχέσεις" που έδωσε ο κ. πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στους τραπεζίτες - επενδυτές καιροσκόπους, που μαζεύτηκαν να συζητήσουν τους τρόπους που θα ληστέψουν το γιουγκοσλαβικό λαό, μετά τη λήξη του πολέμου. Ο βασικός στόχος είναι να κερδίσουν οι βιομήχανοι, είτε σαν επενδυτές είτε σαν καταναλωτές. Τα βάρη, όμως, αυτής της πολιτικής θα τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους, είναι να "απαλλάξουν" τη ΔΕΗ από τα "βάρη", όπως τα ονομάζουν, δηλαδή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από καιρό τώρα, μελετούσαν και προετοίμαζαν αυτές τις εξελίξεις. Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ), εδώ και 1,5 χρόνο κάτω από τις οδηγίες του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Τήνιου συζητούσαν τις "λύσεις".

Ανέθεσαν στην COOPERS να μελετήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα της ΔΕΗ. Μόνο που κατά σύμπτωση, η ίδια εταιρία είναι σύμβουλος σε όλες σχεδόν τις μελέτες για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας.

Τι λέει, λοιπόν, αυτή η περίφημη έκθεση που την κρατούσαν "εφτασφράγιστο" μυστικό, πριν τις ευρωεκλογές, για ευνόητους λόγους. Η έκθεση COOPERS, δεν είναι μια τεχνοκρατική μελέτη. Είναι πολιτικό κείμενο που εκφράζει τις θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησης και ασχολείται με τον τρόπο που θα απαλλαγεί η ΔΕΗ από το Ασφαλιστικό, έτσι ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή της περίφημης Οδηγίας.

Τι εκτιμούν και τι προτείνουν.

Θεωρούν ότι "το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι μία μη κεφαλαιοδοτούμενη ρύθμιση.... και ότι οι τρέχουσες εισφορές χρηματοδοτούσαν τη διακίνηση των τρεχουσών δαπανών". σελ. 2. Με αυτόν τον τρόπο λένε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και του εργοδότη, που η ΔΕΗ τις χρησιμοποιεί γιατις επενδύσεις και που αποτελούν την περιουσία του Ασφαλιστικού Φορέα μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία, μιλούν ότι σταδιακά το "Ασφαλιστικό κόστος" για τη ΔΕΗ αυξάνει. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δείξουν ότι η ΔΕΗ και κατά μία προέκταση ο καταναλωτής, πληρώνει για τις συντάξεις των εργαζομένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ., κρύβοντας επιμελώς ότι τα δικαιώματα αυτά, οι εργαζόμενοι τα απόκτησαν μέσα από την πολύχρονη εργασία τους, την κοινωνική προσφορά, και τις εισφορές τους.

Κρύβουν επιμελώς ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις κεφαλαιοποιημένες εισφορές των ασφαλισμένων, σαν προίκα στους μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές στην Ενέργεια. Η έκθεση αναφέρει εκτενώς το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη ΔΕΗ, στο ΝΕΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ περιβάλλον, το κόστος του Ασφαλιστικού. Τα προβλήματα στη ΔΕΗ δεν τα δημιουργεί το Ασφαλιστικό. Τα δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η πολιτική που χαράσσεται τόσο μέσα από την οδηγία της ΕΕ όσο και από το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Υποτάσσουν την ασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην έκβαση του ανταγωνισμού στην Ηλεκτρική Ενέργεια. Εκβιάζουν τους εργαζόμενους, λέγοντας πως, για να αντέξει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να παραχωρήσουν σήμερα την ασφάλισή τους και την εργασιακή τους σχέση, ακόμα και την ίδια τους τη δουλιά αύριο. Επιχειρούν να δυσφημίσουν τους εργαζόμενους στον ελληνικό λαό. Μιλούν για "σημαντικές αυξήσεις στην κιλοβατώρα για να παίρνουν σύνταξη οι εργαζόμενοι" ή με πρωτοσέλιδους τίτλους "Να πουλήσουν τη ΔΕΗ για να σώσουν τους εργαζόμενους". Και βέβαια όταν μιλούν για αυξήσεις έχουν στο νου τους, τα οικιακά και αγροτικό τιμολόγια, αυτούς που ονομάζουμε οικιακούς καταναλωτές.Πρόσφατη είναι η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου, με ορισμένους μεγάλους καταναλωτές για τη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αρκετό καιρό τώρα συζητούν τη σημαντική αύξηση των τιμολογίων, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα κέρδη οι επενδύσεις στην ενέργεια. Η κατάσταση δεν έφτασε τυχαία ως εδώ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ. Της στήριξης που παρείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΥΝ).

Ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος

Παρά το ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές πάνω από 15 μέρες, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) και των σωματείων δεν παίρνουν θέση. Δεν έχει συγκληθεί μέχρι τώρα το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, για να εκτιμήσει την κατάσταση, παρά το ότι έχουν ζητήσει εγγράφως, 7 από τα 31 μέλη του ΔΣ. Στη συνεδρίαση των δύο μεγαλύτερων σωματείων που έγιναν την Πέμπτη (ΕΤΕ, και ΕΔΟΠ) οι ίδιες πλειοψηφίες αρνήθηκαν να υιοθετήσουν προτάσεις συνδικαλιστών (της ΕΣΚ και άλλων ψηφοδελτίων) για καταδίκη των προτάσεων της κυβέρνησης, και ανάληψη συγκεκριμένων αποφάσεων, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργία, συγκέντρωση κλπ).

Ψέλλιζαν όσοι πήραν το λόγο ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι ή προσπαθούσαν να πουν, εθελοτυφλώντας, ότι αυτές δεν είναι προτάσεις της κυβέρνησης και μετέθεταν τη δικιά τους ατομική ευθύνη, ως εκπροσώπων των εργαζομένων, στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ή πρότειναν ημερίδες και διαλόγους το Σεπτέμβρη... Η στάση αυτή των συνδικαλιστών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική για τη διάλυση του ασφαλιστικού και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Οι αυταπάτες, ότι αυτές οι ηγεσίες μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους καθημερινά διαλύονται. Η αναγκαιότητα της συσπείρωσης συνδικαλιστών και εργαζόμενων, σαν αναγκαίο μέτρο για την απόκρουση αυτής της επίθεσης, βρίσκει κάθε μέρα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η στάση τους αυτή, είναι η συνέχεια της ίδιας τακτικής που ακολούθησαν δύο χρόνια τώρα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τις προτάσεις της κυβέρνησης και της COPPERS. Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν κυριαρχεί η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός. Αντίθετα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και αγανάκτησης.

Κάτι καινούριο γεννιέται

Είναι οι ομόφωνες αποφάσεις Τοπικών Σωματειακών Επιτροπών, η σύσκεψη πάνω από 40 συνδικαλιστικών στελεχών από όλες τις παρατάξεις που έγινε την περασμένη Τρίτη, που, παρά τις ιδεολογικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές διαφορές συμφωνούν στην ανάγκη απόκρουσης αυτής της πολιτικής. Είναι η συμμετοχή, η αγωνία, και η αγανάκτηση των εργαζομένων, όπως εκφράστηκε σε δεκάδες συγκεντρώσεις που έγιναν σε χώρους δουλιάς. Είναι η συμμετοχή στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Υπάρχει η δυνατότητα, ώστε οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική. Ο καθένας σήμερα πρέπει να πάρει θέση. Μαζί και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και των σωματείων. Να δηλώσουν με ποιον είναι τελικά. Με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους ή με την πολιτική της κυβέρνηση και των βιομηχάνων. Μισόλογα και υπεκφυγές δεν μπορούν να υπάρξουν

* Ο Ηλίας Σταμέλος είναι μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ - ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ