Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριακές ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη

Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για τα πολυκαταστήματα, την επαγγελματική στέγη και την ασφαλιστική αγορά

Οριακές ρυθμίσεις που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που έχει δημιουργήσει η"ελεύθερη αγορά" και η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, αλλά και των ιδιοκτητών επαγγελματικής στέγης, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος.Το πολυνομοσχέδιο, που, όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται να κατατεθεί εντός της βδομάδας στη Βουλή, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν - εκτός από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) - τις εμπορικές μισθώσεις, τις εκπτώσεις, τις ασφαλιστικές εταιρίες, και το ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την επόμενη χρονιά που ορίστηκε στο 2,5%.

Εμπορικές μισθώσεις

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μισθώσεις χαρακτηριστικό της απροθυμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει ουσιαστικά τους εμπόρους από την ασυδοσία των ιδιοκτητών είναι το σχόλιο του Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τον οποίο οι νέες ρυθμίσεις "δε θίγουν την ισορροπία που έχει διαμορφώσει στην αγορά η ισχύουσα νομοθεσία". Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

  • Καταργείται η ρύθμιση της εννιαετούς διάρκειας μίσθωσης, με δυνατότητα παράτασης κατά τρία χρόνια και η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης ορίζεται συνολικά σε 12 χρόνια και για τις εμπορικές και για τις επαγγελματικές μισθώσεις.
  • Η αποζημίωση σε περίπτωση άσκησης έξωσης από τον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης ορίζεται σε 24 μισθώματα, ανεξάρτητα από την εμπορικότητα και από το ύψος του μισθώματος, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει, η αποζημίωση να οριστεί τουλάχιστον στα 36 μισθώματα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η αποζημίωση είναι 12 έως 16 μισθώματα ανάλογα με την εμπορικότητα της περιοχής. Εάν ο ενοικιαστής φύγει οικειοθελώς μετά τα δώδεκα χρόνια δε θα δικαιούται αποζημίωση. Επίσης, η αποζημίωση ισχύει μόνο για τις εμπορικές και όχι για τις επαγγελματικές μισθώσεις.
  • Καταργείται η ρύθμιση που απαγόρευε στον ιδιοκτήτη μετά την άσκηση έξωσης να χρησιμοποιήσει ο ίδιος το ακίνητο, ασκώντας την εμπορική δραστηριότητα που είχε ο ενοικιαστής του, εκμεταλλευόμενός δηλαδή ο ίδιος την άυλη εμπορική αξία που έχει δημιουργήσει ο έμπορος όσα χρόνια δούλευε στο κατάστημα.
  • Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ανανέωσης της μίσθωσης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο καθορισμός του ενοικίου να γίνεται με βάση το 10% τουλάχιστον της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα καταληχτεί από τη διαρκή επιτροπή της Βουλής. Πάντως, και σ' αυτό το θέμα, η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ να είναι μικρότερο το μίσθωμα των ακινήτων των ΝΠΔΔ, ώστε να μη νομιμοποιείται ανάλογη απαίτηση των ιδιοκτητών επαγγελματικής στέγης.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη την αυτόματη ανανέωση της μίσθωσης μετά τα δώδεκα χρόνια, εάν δεν ασκηθεί έξωση μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - σε έξι μήνες ζητάει να οριστεί το διάστημα αυτό η ΓΣΕΒΕΕ. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η κυβέρνηση προτίθεται να απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης μετά τη λήξη της νέας ανανέωσης της μίσθωσης.

Εκπτώσεις - Πολυκαταστήματα

Στο εξής η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του διαστήματος διενέργειας των εκπτώσεων επανέρχεται στον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν αρμοδιότητα των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα αποφασίζεται η πραγματοποίηση εκπτώσεων παραμένει για τις χειμερινές το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη και για τις θερινές το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα για τους παραβάτες του διαστήματος που θα ορίζεται κάθε φορά από το υπουργείο.

Σχετικά με τα πολυκαταστήματα, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου μόνο σαν "στάχτη στα μάτια" των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού στην πραγματικότητα αφήνουν στο απυρόβλητο τη μεγάλη πληγή για τις τοπικές κοινωνίες που είναι η ίδρυση σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα απαγορεύεται η επέκταση των τετραγωνικών των πολυκαταστημάτων - που ισχύουν με βάση τον τελευταίο σχετικό νόμο ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής - μέσω θυγατρικών ή ελεγχόμενων εταιριών. Δε θίγεται όμως η δυνατότητα των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ να ιδρύσουν δεύτερο και τρίτο κατάστημα στα ίδια τετραγωνικά με το πρώτο.

Ασφαλιστικές εταιρίες

Τσουχτερές διοικητικές ποινές και χρηματικά πρόστιμα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στα πλαίσια του περιορισμού της επιβάρυνσης του επικουρικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιριών. Συγκεκριμένα, στους οδηγούς που συλλαμβάνονται να οδηγούν ανασφάλιστοι θα αφαιρείται η πινακίδα και η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, για ένα χρόνο. Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα θα αφαιρούνται πινακίδες και άδεια για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια. Οι πινακίδες και η άδεια θα επιστρέφονται μετά την παρέλευση αυτών των περιόδων μόνο εφόσον προσκομιστεί το σήμα ασφάλισης του αυτοκινήτου. Επίσης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιριών που αντιστοιχεί σε 1.000 ΕΥΡΩ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, σε 500 ΕΥΡΩ για τα ΙΧ και σε 250 ΕΥΡΩ για τα δίκυκλα.

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η άσκηση αγωγής κατά ασφαλιστικής εταιρίας, θα πρέπει να κοινοποιείται αντίγραφό της στην αρμόδια ΔΟΥ, για να διασταυρώνεται το ποσό που ζητάει κάποιος ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από πρόκληση ατυχήματος. Επίσης, ο τόκος των απαιτήσεων από το επικουρικό κεφάλαιο περιορίζεται στο ύψος του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ