Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κορυφώνεται η κόντρα Λάτση - Πειραιώς

Στην πλειοδοσία προσφορών και αντιπροσφορών, που ανέβασαν το τίμημα του πλειοψηφικού πακέτου της Εργασίας και στον πόλεμο ανακοινώσεων των δύο υποψήφιων αγοραστών, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Σήμερα ή αύριο η απόφαση του ΧΑΑ για τη νομιμότητα της προσφοράς της Πειραιώς

Κορυφώνεται η κόντρα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους ομίλους Πειραιώς και Eurobank για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας, εν αναμονή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου που θα κρίνει τη νομιμότητα της αντιπροσφοράς του ομίλου Πειραιώς, καθώς και της αναμενόμενης νέας βελτιωμένης προσφοράς προς τους μετόχους της Εργασίας από την πλευρά του ομίλου Λάτση. Στη μάχη "γιγάντων" - με ή χωρίς πήλινα πόδια - όπως είναι οι όμιλοι τραπεζών Eurobank του Λάτση και της Πειραιώς που μετέχουν οι τράπεζες Μακεδονίας - Θράκης και XIOSBANK, η κυβέρνηση κρατά - προς το παρόν - ίσες αποστάσεις και "σιγήν ιχθύος", που από πολλούς θεωρείται ύποπτη. Η απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου, η οποία αναμένεται σήμερα, θα είναι καθοριστική για το περιεχόμενο της βελτιωμένης προσφοράς του ομίλου Λάτση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε θα παραταθεί το "παιχνίδι" των υποψηφίων μνηστήρων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο υποβολής "βελτιωτικής προσφοράς" τέθηκε επισήμως από την πλευρά του ομίλου Λάτση σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χτες στον Τύπο, με την οποία έθεσε επιπλέον πέντε "κρίσιμα ερωτήματα" προς τους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας σχετικά με την αντιπροσφορά του ομίλου της Πειραιώς.

Ο όμιλος Λάτση στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του 50,1% της Τράπεζας Εργασίας "εξακολουθεί να γίνεται κάτω από αιρέσεις και προϋποθέσεις, που την καθιστούν μη αξιόπιστη και κρατούν τον μέτοχο σε αβεβαιότητα", κάνοντας παράλληλα λόγο για "ασάφεια και αντιφατικότητα" που "πρέπει να προβληματίζει το μέτοχο της Τράπεζας Εργασίας". Επίσης, διερωτάται "πότε ακριβώς προγραμματίζονται οι συγχωνεύσεις της Τράπεζας Χίου και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στο νέο σχήμα, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεις και τελικώς πώς θα επηρεάσουν την αξία της επένδυσης του σημερινού μετόχου της Τράπεζας Εργασίας".

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα μετρητά που υπόσχονται στον μέτοχο της Τράπεζας Εργασίας "προέρχονται από το ταμείο της Τράπεζας της οποίας υποχρεούται να γίνει μέτοχος", τονίζοντας σ' αυτά τα πλαίσια ότι "μέρος από τα χρήματα που του προσφέρονται θα βγουν από τη δική του τσέπη". Τέλος, η ανακοίνωση αναφερόμενη στο μέτοχο της Τράπεζας Εργασίας υποστηρίζει ότι "οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που του υπόσχονται (3,75:1) δεν υπάρχουν σήμερα και ότι θα αναγκαστούν να τυπώσουν εκατομμύρια νέες "πληθωριστικές" μετοχές", συμπεραίνοντας ότι "αυτός ο "πληθωρισμός" μετοχών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής και στο ύψος του μερίσματος".

Με βάση τα παραπάνω ο όμιλος τραπεζών Λάτση εκτιμά ότι η νέα "προσφορά" της Τράπεζας Πειραιώς "περιέχει αιρέσεις και προϋποθέσεις που της αφαιρούν το χαρακτήρα της πραγματικής ανταγωνιστικής προσφοράς και δεν της επιτρέπουν να ενταχθεί στη διαδικασία που λήγει στις 20 Ιουλίου". Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο όμιλος "εξετάζει με κάθε προσοχή τα νέα δεδομένα και μελετά σοβαρά την υποβολή, μέσα στα χρονικά περιθώρια της νόμιμης διαδικασίας (σ.σ. μέχρι αύριο) βελτιωτικής προσφοράς που εκτιμάται ότι θα είναι ελκυστική και συμφέρουσα προς τους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας".

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς, αντιδρώντας στις παραπάνω επισημάνσεις, με δική της ανακοίνωση τονίζει ότι "οφείλει για την προστασία του επενδυτικού κοινού, να πάρει όλα τα δέοντα μέτρα για την ανακοπή της συκοφαντικής εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει τα στελέχη του ομίλου Λάτση, προσπαθώντας να πλήξουν τις μετοχές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς". Ως χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της στάσης η ανακοίνωση - δήλωση αναφέρει το ""επιχείρημα" περί πληθωρισμού μετοχών, που αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης των επενδυτών".

Ο πόλεμος ανακοινώσεων, προσφορών και αντιπροσφορών, δεν είναι βέβαιο πότε και πώς θα λήξει. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως πίσω από τον πόλεμο απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της Εργασίας, κρύβονται πολύ μεγάλα συμφέροντα, όπως επίσης ότι παίζονται και πολύ μεγάλα παιχνίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ