Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μάστιγα της ανεργίας

Μπορεί να μην ξάφνιασαν τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την έξαρση της ανεργίας, αλλά σίγουρα ήρθαν να υπογραμμίσουν, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τις διαστάσεις που παίρνει ο εφιάλτης. Επισήμως, λοιπόν, η ανεργία εκτινάχτηκε κοντά στο 11% - στην πραγματικότητα κινείται γύρω στο 13% - και οι άνεργοι αναφέρονται περί τους 500.000! Από αυτούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόλις οι 128.000 παίρνουν αυτό έστω το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 3.120 δρχ. την ημέρα! Περιοχές ολόκληρες βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην κόλαση της αναδουλιάς και νέοι "θύλακες ανεργίας" προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Χτες, κιόλας τα σωματεία ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας και Πάτρας έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, εκπέμποντας αυτή τη φορά το SOS πιο κοντά στα θεόκλειστα ώτα των υπευθύνων, για την "κατάρα" που μαστίζει δυο περιοχές, οι οποίες έχουν όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Εφτά στους δέκα, είναι οι άνεργοι στη Βορειοκεντρική Εύβοια! Στο 25 - 30% έχει σκαρφαλώσει η ανεργία στην Αχαϊα..!

Το απάνθρωπο και αντικοινωνικό, το βαθιά αντεργατικό και αντιλαϊκό πρόσωπο μιας ολόκληρης πολιτικής, ενός ολόκληρου συστήματος, σε αριθμούς και ποσοστά. Σε αριθμούς, που μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειακά δράματα, καθώς δεν υπάρχει πλέον ελληνικό σπίτι που να μην έχει χτυπηθεί από την ανεργία. Σε ποσοστά, που αντικατοπτρίζουν έναν απίστευτο παροπλισμό ό,τι πολυτιμότερου διαθέτει μια χώρα, του ανθρώπινου δυναμικού και των δημιουργικών του ικανοτήτων. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται να αποκαλύψουν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής της κυβέρνησης και στον τομέα της απασχόλησης και τις αυταπάτες που καλλιεργούν κυρίως προεκλογικά τα κόμματα του κατεστημένου.

Ερχονται να αποδείξουν ότι αυτή η πολιτική και ολόκληρη η δέσμη των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν και παίρνονται στο όνομα της τόνωσης της απασχόλησης, στην πραγματικότητα είναι στοιχεία που τινάζουν την ανεργία στα ύψη και επεκτείνουν τη φτώχεια σε όλο και περισσότερα εργατικά νοικοκυριά. Να αποκαλύψουν - το κυριότερο - ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής και η υλοποίηση των συνταγών της "Λευκής Βίβλου" για την... ανεργία, είναι η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή της "ευελιξίας", της"ελαστικοποίησης", της "απασχολησιμότητας", της "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας"... Εδώ και χρόνια μάς πιπίλιζαν το μυαλό ότι με αυτές τις συνταγές και επίσης με τις λεγόμενες "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" - δηλαδή τη μεταφορά των κονδυλίων που διατίθενται για την όποια προστασία του ανέργου, στις τσέπες των εργοδοτών με τη μορφή της "επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας" - θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα. Και ήρθαν να το πολλαπλασιάσουν! Και έρχονται επίσης - και αυτό είναι ίσως το πιο προκλητικό - να αναγνωρίσουν τώρα, αφού επέβαλαν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους τους, ότι τόσα χρόνια κυριολεκτικά μάς δούλευαν. "Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση μεταξύ των αυστηρών κανονισμών που προσφέρουν προστασία στους εργαζόμενους και τα κυμαινόμενα ποσοστά ανεργίας", ομολογεί ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη μελέτη του!

Αύριο το ΠΑΜΕ οργανώνει στο Σύνταγμα ένα πανεργατικό συλλαλητήριο. Στους στόχους και στα αιτήματα αιχμής που θέλει να προβάλλει με αυτή την κινητοποίηση, είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων. Εκεί, στο Σύνταγμα, είναι αύριο στις 8 το βράδυ η θέση του κάθε άνεργου και του κάθε εργαζόμενου που είναι ταυτόχρονα εν δυνάμει άνεργος. Εκεί και σε κάθε προσπάθεια ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος, που είναι το αποκούμπι εργαζομένων και ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ