Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδρίαση "γερακιών" στην Αθήνα

Ομιλία Α. Τσοχατζόπουλου στην πρώτη συνεδρίασης της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της "Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης", στην Αθήνα

Ενώ οι πληγές του γιουγκοσλαβικού λαού είναι ανοιχτές ακόμη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά τις εντολές των εγκληματιών του ΝΑΤΟ, επείγεται για τη λειτουργία της μόνιμης επεμβατικής κατά των λαών της περιοχής - και όχι μόνον - Πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (PMSC). Ετσι, χτες και σήμερα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση εργασίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Πολυεθνικής "Ειρηνευτικής" (κατ' ευφημισμόν) Δύναμης ΝΑ Ευρώπης.

Στη συνάντηση Εργασίας της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής, της οποίας την προεδρία ασκεί η Ελλάδα διά του αναπληρωτή γεν. διευθυντή του ΕΠΥΕΘΑ Ν. Δημάδη, συμμετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι χωρών - μελών της Πολυεθνικής από Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία - γνωστές για το ρόλο τους στον εγκληματικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας - όπως και οι ΗΠΑ και η Σλοβενία ως παρατηρητές, καθώς και επιτελείς του Στρατηγείου της Επεμβατικής (που βάφτισαν ειρηνευτική) Δύναμης, της PMSC.

Αποκαλυπτική για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής αυτής πολεμικής δύναμης επέμβασης και για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ήταν η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και έκανε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής. Υποστήριξε πως, τάχα, "η Πολυεθνική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουμε δεσμευτεί να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας". Μάλιστα, δε σταμάτησε εκεί ο ΥΕΘΑ, προβάλλοντας έναν "ολοκληρωμένο παρεμβατικό ρόλο για την πολυεθνική δύναμη στα Βαλκάνια. Είπε συγκεκριμένα: "Συγχρόνως, όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι κρίσεις, και ιδιαίτερα αυτή του Κοσσόβου, αλλά και η ανάγκη ανασυγκρότησης όλων των βαλκανικών κρατών, μας υποδεικνύει και άλλους παράλληλους δρόμους συγκρότησης δυνάμεων. Που πέραν της καθαρά στρατιωτικής μορφής, όπως είναι η προβλεπόμενη συγκρότηση της Πολυεθνικής Δύναμης, τόσο στο επίπεδο του υγειονομικού, όσο και στο επίπεδο των μηχανικών υποδομών και κατασκευών, θα μπορέσουν, πιθανώς, μέσα από τη δική σας πρωτοβουλία και τις δικές σας σκέψεις, να βρουν έκφραση, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε έναν ολοκληρωμένο παρεμβατικό ρόλο της πολυεθνικής δύναμης στα Βαλκάνια"!

Μ' αυτούς τους στόχους, ο Α. Τσοχατζόπουλος πρόβαλε πως "σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση αυτού του θεσμού συλλογικής ασφάλειας (...), που προωθούμε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Και πρόσθεσε προκλητικός:

"Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, ως αποτέλεσμα της κρίσης του Κοσσόβου, έστω και με καθυστέρηση, υπήρξε η κατανόηση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, ότι είναι ανάγκη να επεξεργαστούν και να προωθήσουν ολοκληρωμένες πολιτικές, τόσο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και πολιτικές ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με ευθύνη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, έναντι των βαλκανικών χωρών". Αυτό έλειπε από τα Βαλκάνια... η προστασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την υποτακτική στον ευρωατλαντισμό κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ