Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Γεύμα" με έναν Μυκηναίο

"Η έκθεση που θα απολαύσετε ωσί και οσφρήσει είναι πρωτοποριακή στη σύλληψή της η παντοδαπή πληροφόρηση που παρέχεται παιδευτική, ευχάριστη και εύπεπτη, το θέμα πρωτότυπο και ελκυστικό στη διαπραγμάτευή του, ώστε να δικαιολογείται η εύλογη αδυναμία σας να κρατήσετε τραπέζι".

Το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι διαφημιστικό σποτ εκλεπτυσμένου εστιατορίου, αλλά η "πρόσκληση" προς το κοινό του διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γιάννη Τουράτσογλου,εγκαινιάζοντας προχτές την έκθεση "Μινωιτών και Μυκηναίων γεύσεις".

Μέχρι τώρα μάθαμε να κοιτάμε ένα αγγείο ως αρχαίων δημιουργία, προφανώς για να εξυπηρετούν κάποια δραστηριότητα. Ποια όμως; Τι έβαζαν στα δοχεία τους; Τι έτρωγαν και τι έπιναν; Πώς συνδύαζαν το φαγητό με το ποτό τους; Ποια ήταν η χλωρίδα και η πανίδα τους;

Αν αναλυθούν τα οργανικά κατάλοιπα που διατηρήθηκαν στο αγγείο μαθαίνουμε για κάποιο φαγητό ή ποτό. Κι αν αναλυθεί το κολλαγόνο των οστών ενός μυκηναίου ή μινωίτη ανθρώπου θα αποκαλυφθούν οι τύποι των πρωτεϊνών που έπαιρναν.

Αφού, λοιπόν, συνεργάστηκαν Ελληνες, Αγγλοι, Αμερικάνοι και Ιταλοί ερευνητές των θετικών επιστημών για τις αναλύσεις και αρχαιολόγοι για την ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση, προέκυψε η πραγματικά διαφορετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση για τις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών και Μυκηναίων προγόνων. Ιχνη ελαιόλαδου και φρέσκου κρέατος, δημητριακά και ίνες, κρασί και διάφορα βότανα είναι μόνο λίγες από τις συνταγές τους.

Την έκθεση συντόνισε ο επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Γιάννης Τζεδάκις, με τη συνεργασία της Βρετανίδας αρχαιολόγου, Χόλυ Μάρτλιου.Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Κυριακή 8π.μ. - 7μ.μ. και τις Δευτέρες 12.30μ.μ. - 7μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ