Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώνεται η συζήτηση των κωδίκων

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προγραμματίζει στην αυριανή του συνεδρίαση να ολοκληρώσει τη συζήτηση των κωδίκων δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών. Το προσχέδιο των κωδίκων είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει 26 άρθρα, που καθορίζουν τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις ειδησεογραφικές και πολιτικές εκπομπές. Μέχρι σήμερα, ως γνωστό, ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας και οι κώδικες δεοντολογίας που είχαν συνταχθεί επί προεδρίας του Προδρόμου Δαγτόγλου.

Ιδιαίτερη μνεία στο σχέδιο των κωδίκων ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών, που είναι προσαρμοσμένο στα νέα τηλεοπτικά δεδομένα, γίνεται στο θέμα της παρουσίασης αξιόποινων πράξεων, θέμα που πολλές φορές έχει γίνει "πράξη" και "θέαμα" μέσα από δελτία ειδήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο γίνεται σαφές ότι δεν πρέπει να δίνεται στο κοινό η εντύπωση ότι οι συντελεστές ειδησεογραφικής εκπομπής ή εκπρόσωποι ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ενθαρρύνουν ή επιδοκιμάζουν την τέλεση ή τη συνέχιση αξιόποινων πράξεων. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αποδειχτεί ότι κίνητρο της υποκίνησης και ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας είναι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αξιόποινων πράξεων, τότε οι κώδικες προβλέπουν την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας του σταθμού. Οι ενημερωτικές εκπομπές, επίσης, δε θα πρέπει να αντικαθιστούν και να παρεμποδίζουν το έργο κρατικών αρχών, όπως της αστυνομίας και των δικαστών. Το προσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, τις αρχές παρουσίασης των θεμάτων στις ενημερωτικές εκπομπές, αρχές που προστατεύουν το κοινό, τον ιδιωτικό βίο και τους ανήλικες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τους κώδικες δεοντολογίας ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών, σειρά έχουν οι κώδικες δεοντολογίας ψυχαγωγικών εκπομπών, το προσχέδιο των οποίων είναι και αυτό ήδη έτοιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ