Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκρήτια, αντιΝΑΤΟική, μηχανοκίνητη πορεία

Οι Επιτροπές Ειρήνης Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασηθίου καλούν όλους τους κατοίκους της Κρήτης να συμμετέχουν και να διαδηλώσουν κατά των βάσεων, την Κυριακή 18 Ιούλη, στη διαδήλωση στη βάση της Σούδας

Με σκοπό να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στην εν κρυπτώ ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, οι κάτοικοι της Κρήτης πραγματοποιούν αύριο Κυριακή, 18 Ιούλη, παγκρήτια μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας απαιτώντας: Να μην ανανεωθεί η συμφωνία παραμονής των Βάσεων και να φύγουν τώρα οι βάσεις από την Ελλάδα και την Κρήτη, να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στα στρατεύματα κατοχής και να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι από τα Βαλκάνια, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Την παγκρήτια κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασηθίου,οι οποίες με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας τονίζουν ανάμεσα στα άλλα:

Μετά από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ματοκύλισμα και την κατοχή της Γιουγκοσλαβίας, η επικίνδυνη κυβέρνηση συνεχίζει τον κατήφορο. Με προκλητικό τρόπο, πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού προχωράει στην ανανέωση της συμφωνίας για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων γράφοντας τα παλιότερα των υποδημάτων της την παλλαϊκή απαίτηση για άμεσο ξήλωμά τους.

Οι βάσεις αποτελούν σύμβολο εξάρτησης του λαού μας, ενώ είναι γνωστός ο ρόλος τους στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας και της Γιουγκοσλαβίας, που λειτούργησαν σαν κατασκοπευτικά αλλά και επιχειρησιακά κέντρα για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Ιδιαίτερα η αεροναυτική βάση Σούδας η οποία μαζί με τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Τυμπακίου μετατρέπουν το νησί μας σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Μπροστά στη λαϊκή απαίτηση να φύγουν οι βάσεις οι ξενόδουλες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια για να διαιωνίζουν την παραμονή τους, πότε βαφτίζοντας τη συμφωνία παραμονής σαν συμφωνία απομάκρυνσης, πότε - όπως τώρα - προσπαθώντας στα κρυφά να ανανεώσουν τη συμφωνία παραμονής των βάσεων. Δε θα τους αφήσουμε ανοιχτό το δρόμο! Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους, ένα διαρκώς ογκούμενο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αντιβασικό κίνημα.

Με ξεχωριστή επιστολή - κάλεσμα στους φορείς του τόπου, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων αναφέρει:

"Το τελευταίο διάστημα και ο λαός των Χανίων γίνεται μάρτυρας τραγικών γεγονότων. Μια ανεξάρτητη χώρα, η Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίζεται ανελέητα και σήμερα ένα μέρος της, το Κοσσυφοπέδιο, βρίσκεται υπό Νατοϊκή κατοχή με τη συμμετοχή και της χώρας μας.

Παράλληλα, οι 8 πλουσιότερες χώρες του κόσμου αποφασίζουν και δρουν σαν παγκόσμια κυβέρνηση που επιβάλει τη θέληση και το δίκιο της. Τους είδαμε στη Γιουγκοσλαβία να επιβάλλουν τη νέα τάξη τους. Τους βλέπουμε με τρόπο να επεκτείνουν τα σχέδιά τους και στη χώρα μας, προσπαθώντας να απλώσουν τα πλοκάμια τους στο Αιγαίο και την Κύπρο, με την πρόφαση της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Από την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ο λαός και οι φορείς του Νομού Χανίων ενώθηκαν δημιουργώντας συντονιστική επιτροπή που ηγούνταν των αντιπολεμικών, αντινατοϊκών εκδηλώσεων. Ο λόγος ύπαρξης της συντονιστικής επιτροπής εξακολουθεί να υπάρχει, αφού τους βομβαρδισμούς διαδέχτηκε ΝΑΤΟική κατοχή με τη συμμετοχή της χώρας μας. Ενώ η προσπάθεια της εν κρυπτώ ανανέωσης της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας δημιουργεί την ανάγκη συσπείρωσης, διεύρυνσης και παραπέρα μαζικοποίησης του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού, αντιβασικού κινήματος", υπογραμμίζει η ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, η οποία καλεί τους Χανιώτες να συμμετέχουν μαζικά στην παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριήμερο εκδηλώσεων (2005-03-12 00:00:00.0)
Πορείες Ειρήνης σ' όλη την Ελλάδα (2004-04-29 00:00:00.0)
Θα φράξουμε το δρόμο στους ιμπεριαλιστές (1999-07-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλονται οι διευκολύνσεις ΝΑΤΟικών (1999-06-30 00:00:00.0)
Παγκρήτιο συλλαλητήριο (1999-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ