Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!

Δεν το κρύβουν πλέον στην κυβέρνηση. Η "επιτυχής" αστυνομική επιχείρηση στην υπόθεση της λεωφορειοπειρατίας θα χρησιμοποιηθεί στο έπακρο, αφ' ενός, για να ανακάμψει γενικότερα η "εικόνα" της κυβέρνησης, που έχει πληγεί από την αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική της, αλλά, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί για να περάσει το "πακέτο" των μέτρων καταστολής και αστυνομοκρατικού χαρακτήρα, που μήνες τώρα σχεδιάζει. Την ίδια στιγμή, καμία υπαναχώρηση ή "σκόντο" δε γίνεται, έστω και εκ των υστέρων, στη ρατσιστική τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, ο οποίος, απανωτά δύο φορές μέσα σε δύο μέρες, συνέδεσε ευθέως την εγκληματικότητα με τους οικονομικούς μετανάστες, γενικά! Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά και σχεδιασμένα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πρόβλημα των αλλοδαπών εργατών, για να αποπροσανατολίσει από τις ολέθριες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλους τους εργαζόμενους (Ελληνες και ξένους) και να εμφανίσει τους μετανάστες ως την "αιτία του κακού" για όλα, σχεδόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη έχουν, ήδη, αποφανθεί ότι οι μετανάστες ευθύνονται, τουλάχιστον, για την εγκληματικότητα και την ανεργία, υπερκαλύπτοντας και δικαιώνοντας μεμονωμένα κρούσματα κοινωνικού ρατσισμού. Η καλλιέργεια ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και ψύχωσης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αιτίες για τα παραπάνω προβλήματα βρίσκονται αλλού. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ότι αποκλειστικά ή κυρίως υπεύθυνοι για την εγκληματικότητα είναι οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι εργαζόμενοι - θύματα μιας στυγνής εκμετάλλευσης. Γνωρίζει πολύ καλά, επίσης, πως δεν προκύπτει από πουθενά ότι για την ανεργία ευθύνονται οι αλλοδαποί εργάτες, αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική του "παγκοσμιοποιημένου" καπιταλισμού.

Ακριβώς, όμως, επειδή γνωρίζει πολύ καλύτερα από κάθε άλλον τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος των οικονομικών μεταναστών, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η επιχείρηση, που έχει στηθεί με στόχο τη δαιμονοποίηση και το στιγματισμό των "ξένων".

Μεταξύ των άμεσων επιδιώξεων της κυβέρνησης, είναι να "νομιμοποιήσει" τα αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα, που εδώ και καιρό θέλει να επιβάλει και τώρα πιστεύει ότι βρήκε τη "χρυσή ευκαιρία". Μια ματιά στη συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδη, στην "Καθημερινή της Κυριακής" είναι αρκετή για να καταδειχτεί πώς εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση τη σύνδεση μεταναστών και εγκληματικότητας. Ο υπουργός δε διστάζει να αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά και γαλλικά πρότυπα: "Εφεξής όσοι απασχολούν αλλοδαπούς και όσοι τους ενοικιάζουν σπίτι, να το δηλώνουν στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Σε αυτό θα δοθεί μεγάλη έμφαση" (!).

Παράλληλα, θα γεμίσει ο τόπος από "αστυνομίες". Θα περάσει, όπως είπε, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών αστυνομικών, για τη δικαστική αστυνομία, για τη δημοτική αστυνομία, θα κάνει πάνω από 1.500 προσλήψεις συνοροφυλάκων και 1.000 "ειδικών καθηκόντων", για να καλύπτουν "ακίνητους στόχους στο Λεκανοπέδιο". Θα προχωρήσει, βέβαια, η αυταρχική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία αρχηγείου και αστυνομικής διεύθυνσης, σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν τα αμερικανόπνευστα "αντιτρομοκρατικά" μέτρα. Ισως, να μην ψηφιστεί, όπως είπε ο υπουργός, νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, αλλά θα γίνουμε "πιο επιθετικοί και στο επιτελικό και στο επιχειρησιακό μέρος".

Ανεξάρτητα, όμως, από τους εμφανείς βρώμικους στόχους της κυβέρνησης, δε φαίνεται να νοιάζεται και για τις ολέθριες επιπτώσεις, που έχει ο δηλητηριασμός της κοινωνίας με τις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και την καλλιέργεια κλίματος ψύχωσης κατά των "ξένων" και "αντιαλβανικής" υστερίας.

Κι όμως, γνωρίζει πολύ καλά ποιες ήταν οι επιπτώσεις μιας ανάλογης στάσης και πολιτικής, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και τη Γερμανία. Το κυνήγι των αλλοδαπών εργατών μεταφέρθηκε "προς τα κάτω", με αποτέλεσμα χιλιάδες επιθέσεις από φασιστικές και ναζιστικές συμμορίες κατά των μεταναστών, απαγόρευση εγγραφών στα δημόσια σχολεία, διακοπή των επιδομάτων κ.λπ., ακόμα και άρση της υπηκοότητας, που είχαν πάρει ορισμένοι από αυτούς.

Ακόμα, δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία και αλλού, αλλά και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Εχουν περάσει αρκετές μέρες από την περασμένη Πέμπτη, που ο Κ. Σημίτης προχώρησε στη ρατσιστική και εξαιρετικά επικίνδυνη τοποθέτησή του.

Κι όμως, κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν τόλμησε να διαφοροποιηθεί και, πολύ περισσότερο, να αντιταχθεί στην πρωθυπουργική θέση, που θυμίζει Λεπέν. Καθόλου δε δείχνει να τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να ταυτιστεί και να χειροκροτήσει το άλμα Σημίτη στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η παρατήρηση αυτή έχει τη σημασία της για τη συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι κομμουνιστές είναι αυτονόητο ότι θα αντιταχθούν με όλες τις δυνάμεις τους στην επίθεση ρατσισμού και ξενοφοβίας, που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και ΝΔ και αυτό είναι το χρέος όλων των προοδευτικών ανθρώπων και των εργαζομένων, που έχουν κοινά συμφέροντα με τους αλλοδαπούς. Δεν πρόκειται να κάνουν καμία έκπτωση και τον ελάχιστο συμβιβασμό στη φασιστική ιδεολογία. Αντίθετα, θα αγωνιστούν για τη νομιμοποίηση όλων όσοι βρίσκονται στη χώρα, για ίσα εργασιακά - και ασφαλιστικά - κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα ή θρησκεία.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά και σχεδιασμένα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πρόβλημα των αλλοδαπών εργατών, για να αποπροσανατολίσει από τις ολέθριες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλους τους εργαζόμενους (Ελληνες και ξένους) και να εμφανίσει τους μετανάστες ως την "αιτία του κακού", για όλα, σχεδόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ