Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο χτύπημα στην αλιεία

Εξαφανίζουν με επιδοτήσεις τα κα'ϊκια

"Εκσυγχρονισμό" του αλιευτικού στόλου της χώρας μας "βαφτίζει" ο υπουργός Γεωργίας την απόφαση που υπέγραψε για την καταστροφή 206 αλιευτικών σκαφών και "επενδυτικό σχέδιο" την κατασκευή μόλις 28 νέων! Πρόκειται για μια απόφαση που εντάσσεται στο στόχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) της ΕΕ, για μείωση του ελληνικού αλιευτικού στόλου κατά 40% μέχρι το 2001.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, ο Γ. Ανωμερίτης ενέκρινε τα επενδυτικά σχέδια του προγράμματος "Θαλάσσια Αλιεία" βάσει του Κανονισμού 3699/93 τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Την καταστροφή 206 αλιευτικών σκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. δραχμών.
  • Την κατασκευή 28 νέων σκαφών συνολικού κόστους 324 εκατ. δραχμών.
  • Τον εκσυγχρονισμό 144 αλιευτικών σκαφών συνολικού κόστους 2 δισ. δραχμών.

Και με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση, εκτελώντας πιστά τις εντολές της ΕΕ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό την αλιεία αδιαφορώντας για τη διάλυση ενός παραδοσιακού και με προοπτικές κλάδου και την οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων οικογενειών. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε καθαρά και από την απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Επενδυτικών Σχεδίων του ΕΠΑΛ που είχε ανακοινώσει πέρσι το καλοκαίρι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Δ. Τζουβάνος,από την οποία προέκυπτε ότι τη μερίδα του λέοντος από το συνολικό ποσό που διατίθεται από αυτά τα σχέδια, παίρνουν τα προγράμματα για ιχθυοτροφεία, για εμπορία - μεταποίηση ιχθυοκομικών προϊόντων, αλλά και για την... απόσυρση 1.222 αλιευτικών σκαφών!

Εκτός από αυτό, η ναυπήγηση ή ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού σκάφους επιδοτείται με 44% του κόστους, ενώ η απόσυρσή του επιδοτείται με το 100%. Μάλιστα, αφού η καταστροφή ξεκίνησε από δίχτυα, παραγάδια, γρι - γρι, μηχανότρατες, με τη νέα απόφαση προχωρά και στα καϊκια 12 μέτρων.

Τα "σκήπτρα" στα σκάφη που αποσύρονται κρατάει η Λέσβος με 44 πλοία. "Πρωτιά" όχι τυχαία, αφού οι ψαράδες του νησιού φαίνεται πως "παραδίδονται" τελευταίοι στην επέλαση των ιχθυοκαλλιεργειών, αφού έχουν να επιδείξουν μεγάλη παράδοση αγώνων ενάντια σε αυτές. Η αντιαλιευτική πολιτική της κυβέρνησης όμως τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση, αφού τους έχει καταχρεωμένους στην τράπεζα, και σαν "λύση" έρχεται να τους προτείνει... την απόσυρση. Να σημειωθεί επίσης, πως ενώ στο Βορειανατολικό Αιγαίο έχει αρχίσει η εξαφάνιση της ελληνικής αλιείας, αντίθετα αναπτύσσεται η αλιεία της Τουρκίας, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στα παράλιά της του Αιγαίου. Να σημειωθεί επίσης, πως ακόμη και οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν "πεδίον δόξης" λαμπρό για τις ξένες εταιρίες, αφού ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους, εισάγεται. Τέλος, στη λίστα της καταστροφής των αλιευτικών ακολουθούν τα Δωδεκάνησα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ